Rehvipurunemise üle elanud Torn võitis Ungaris EM-etapi ja läheneb tiitlile

Postimees Sport
Copy
Ken Torn ja Kauri Pannas
Ken Torn ja Kauri Pannas Foto: Sven Kollus

Pärast kuuajalist pausi jätkusid Euroopa autoralli meistrivõistlused Ungaris sõidetava hooaja neljanda etapiga. Juunioride arvestuses esikohta hoidvad Ken Torn ja Kauri Pannas said hooaja kolmanda etapivõidu.

 

Pühapäev ehk teine võistluspäev: 

Torn võitis päeva neljast esimesest katsest kaks ning kasvatas üldarvestuses enda edu Josep Bassas Masi ees 51,9 sekundi pealt 58,4 sekundi peale.

Pärast hoolduspausi alustas Torn taaskord katsevõiduga, kuid viimastel mõõduvõttudel enam sajaprotsendiliselt ei pingutanud. Sellegipoolest võitis Torn kindlalt Ungari etapi, edestades teisele kohale jäänud Masi 42 sekundiga.

Tänavusel hooajal on kavas veel Kanaarisaarte ralli ja Belgias sõidetav Spa ralli. Üldarvestuses hoiab Torn 150 punktiga esikohta. Tema lähimaks jälitajaks on Mas, kes jääb eestlasest maha 33 punktiga.

Laupäev ehk esimene võistluspäev:

Pärast eilset esimest «Miki Hiire» katset algas täna tõeline võistlus. Torn ja Pannas said ideaalselt minema ning võtsid hommikul oma klassis kaks katsevõitu. Nõnda edestati lähimaid konkurente juba 18,9 sekundiga.

Neljandal kiiruskatsel andsid eestlased esimest korda konkurentidele aega tagasi, kuna sõiduvea tõttu tehti väike piruett. Edu siiski teise kohaga kasvas, kuna sinna kerkinud hispaanlane Josep Bassas Mas jäi Tornist maha 24 sekundit.

Enne hoolduspausi sõideti veel ka viies kiiruskatse, kuid seal tabas eestlasi veelgi suurem ebaõnn. Katse keskel purunes nende rehv ning nõnda jäädi parimat aega näidanud Raul Badiust maha lausa 40 sekundit. Üldarvestuses langes Torn teiseks ning jääb Bassas Masist nüüd 11,6 sekundi kaugusele.

Pärast hoolduspausi näitas esialgu parimat minekut liidriks kerkinud Bassas Mas, kuid tema 24,1 sekundiline edu ei püsinud kaua. Juba seitsmendal kiiruskatsel oli Torn konkurentidest pea jagu üle (36 sekundit) ja haaras uuesti juhtohjad, mida enam ei loovutanudki.

Täna kaheksast kiiruskatsest koguni viis võitnud ja EM üldarvestusse viis lisapunkti kirjutanud Torn läheb viimasele päevale vastu 27,9 sekundilise eduga oma suurima konkurendi Bassas Masi ees. Homme tuleb võistlejatel läbida seitse kiiruskatset, mille kogupikkus on 69,88 km.

«Päev oli sündmusterohke ja palju üllatusi muda näol, mis teel oli. Viiendal katsel purunes katse keskel rehv. Pidurdusmaal oli üks paha lohk, millest läbi sõitmise tagajärjel läks rehv hetkega tühjaks. Kuna tegemist oli betooni peal sõidetava katsega, siis veljest midagi suurt järele ei jäänud. Hoolimata sündmusterohkest päevast nautisime iga hetke autos. Homme on veel pikk päev minna ja keskendume oma tegemistele ning naudime edasi,» sõnas Torn pärast rasket võistluspäeva.

«Iseenesest oli päris põnev päev. Ühel katsel ei õnnestunud mahapööre, ühel purunes rehv. Ise ma väga aegasid ei jälginud, sest arvasin, et oleme suurest mängust väljas aga nagu näha, Ken võttis kiirusega kõik tagasi. Olen rahul ja üks tugev päev veel minna,» kostis kaardilugeja Kauri Pannas.

ENNE UNGARI RALLIT:

Eestlased on tänavu sõidetud kolmest EM-etapist võtnud kaks klassivõitu ning jõudnud korra poodiumi teisele astmele.  

Kolmandat korda ootab sel EM-hooajal ees asfaldiralli, mis tähendab, et Torn – Pannas saavad taas võistelda endale mitte veel nii kodusel ehk kõval pinnasel.  

Saarlased pole varem Ungaris võistelnud, sest möödunud aastal EM-sarjas debüteerinud rallil juunioride arvestuses ei võisteldud. Hoolimata kogemuse puudumisest tegid eestlased võimalikult palju kodutööd. Nad vaatasid möödunud aastal Ungaris võistelnud võistluspaaride Youtube’i pardavideoid ning tegid nende põhjal märkmeid. 

Esmased muljed Ungarist on Eesti ekipaažile andnud aimu, et ees ootavad taas rasked tingimused, sest sügisesed metsavaheteed on kindlasti libedad ning kaetud eespool startinud autode poolt teele toodud muda ja muu poriga.  

Õnnestumise ja hea õnne korral on eestlastel võimalik eesootaval nädalavahetusel teha suur samm juunioride EM-tiitli suunas. Nende edu kaks etappi enne hooaja lõppu on hispaanlaste Josep Bassas Mas - Axel Coronado Jiménez ees 27 punkti. 

«Ees ootab üks äärmiselt põnev asfaldiralli, kust ei puudu ka kruus ja muda, mis teevad olukorra kindlasti kordades keerulisemaks. Kuna meie viimane võistlus oli Portugalis, siis on vahe jälle omajagu pikk olnud ning esmane eesmärk on kiirelt rütmi tagasi saamine ja teisalt seda protsessi nautida,» sõnas Torn pressiteate vahendusel.

Pannas lisas, et rallipaar jõudis hoolimata maailmas valitsevast olukorrast ilusti võistluspaika kohale ning läbis ka mõned testikilomeetrid. «Väljas on sügis, mis tähendab, et asfaldil sõidetava ralli metsavahed on maru libedad, sodised ja mudased. Sellest hoolimata on kõigil võrdsed tingimused. Nagu ikka, anname endast alati parima.»

Kokku sõidetakse EM-hooaja neljandal etapil 16 kiiruskatset ja läbitakse 191,06 katsekilomeetrit.  Torni ja Pannase Ford Fiesta Rally4 võistlusauto kannab Ungaris numbrit 35.

EMi juunioride klasssi punktiseis enne Ungari EM-etappi

  • 1. Torn – Pannas (Eesti) 111
  • 2. Bassas Mas - Coronado Jiménez (Hispaania) 84
  • 3. Rådström – Johansson (Rootsi) 45
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles