Tokyo olümpia boss kurtis, et naistel on tüütu kalduvus koosolekuid asjatult venitada

Postimees Sport
Copy
Yoshiro Mori.
Yoshiro Mori. Foto: Rodrigo Reyes Marin/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Tokyo olümpiamängude korralduskomitee president Yoshiro Mori sai hakkama seksistliku kommentaariga. 83-aastane Mori ütles kolmapäeval, et naistel on tüütu kalduvus koosolekuid asjatult pikemaks venitada.

Avalikul kohtumisel Jaapani olümpiakomiteega, mille juures viibisid ka ajakirjanikud, ütles Mori. «Direktorite nõukogu kohtumised, kus viibib palju naisi, võtavad palju aega.»

«Kui suurendada naissoost juhtliikmete arvu ja kui nende kõneaeg ei ole mingil määral piiratud, on neil raskusi jutu lõpetamisega, mis on tüütu,» ütles Mori, vahendab AP.

«Naised on visad. Kui üks neist tõstab käe, arvavad teised, et nad peavad ka sõna võtma. Sellepärast kõik räägivadki,» seletas Mori.

Mõned komisjoni liikmed väidetavalt naersid Mori märkuste üle. Kohalik olümpiakomitee pani eesmärgi, et nõukogus peab olema vähemalt 40 protsenti naisliikmeid. Seni on 24 liikmest vaid viis naised.

Aastatel 2000 kuni 2001 veidi enam kui aasta Jaapani peaminister olnud Mori on ka varem solvavate märkustega silma jäänud. 2000. aasta jaanuaris meenutas ta oma esimest valimiskampaaniat 1969. aastal AIDSi teemalise naljaga.

«Kui ma oma autost põllumehi tervitasin, läksid nad kõik oma koju. Mul oli tunne, nagu mul oleks AIDS,» rääkis Mori 21 aasta eest.

Mori poliitiline karjäär oli skandaalidest pungil juba enne peaministriks saamist. Näiteks tunnistas ta, et osales Jaapani maffia Yakuza endise ülemuse poja pulmas.

83-aastane Mori võttis olümpiamängude korralduskomitee presidendi ametikoha vastu 2014. aastal. Koheselt hakkas ta endale tõmbama negatiivset tähelepanu. Jaapani jäätantsupaar Chris Reed ja Cathy Reed, kes pärinesid Jaapani-Ameerika segaperekonnast, olid Mori arvates USA koondise jaoks liiga kehvad ja just seepärast ütlesid nad lahti USA kodakondsusest ja liitusid Jaapani koondisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles