14-aastasest Eesti ujumistalendist sai nädalavahetusel noorim olümpianormi täitja

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Kalevi Ujumiskooli õpilane Eneli Jefimova sihib eesmärke seades kõige kõrgemale.
Kalevi Ujumiskooli õpilane Eneli Jefimova sihib eesmärke seades kõige kõrgemale. Foto: Kalevi Ujumiskool

26.–28. veebruarini Riias toimunud Läti lahtistel meistrivõistlustel näitas Eneli Jefimova senise karjääri parimaid tulemusi – mitu Eesti rekordit, MMi A-normi ületus ja olümpia B-normide ületused. 

Kolme võistluspäeva jooksul püstitas Jefimova kolm Eesti täiskasvanute rekordit, 12 Eesti vanuseklasside rekordit, ületas kahel alal olümpia B-normatiivi, maailmameistrivõistluste A-normatiivi ja võitis kaks kulda Läti lahtistel meistrivõistlustel.

Selliseid tulemusi iga päev ei näe ja siinkohal tuleb tänada nii Jefimovat kui ka tema praegust treenerit Henry Heina (Kalevi Ujumiskool) ja endist treenerit Sergei Maksimovit (Sillamäe Ujumisklubi Kalev).

Jefimova jõudis esmakordselt Eesti meistrivõistlustel täiskasvanute arvestuses pjedestaalile, kui ta oli vaid 10-aastane – tema esimene täiskasvanute medal oli 200 m rinnuliujumise pronks. Sel ajal treenis ta veel Sillamäel Sergei Maksimovi valvsa pilgu all.

2019. aasta sügisel kolis Jefimova aga Tallinnasse ja alustas treeninguid Henry Heina juhendamisel. Tänaseks päevaks on 14-aastane Jefimova noorim Eesti aasta naisujuja (2020) ning ka noorim olümpia B-normi täitja.

«2021. aasta algus on olnud keeruline. Aastat olime sunnitud alustama Keilas kuna meie «kodubassein» Kalev oli suletud. Suured tänud Toni Meijelile suurepäraste tingimuste eest. Seejärel saime Sõle ujulas treenida ja veebruari lõpuks ka viimaks tagasi Kalevisse,» rääkis keerulistest oludest Jefimova treener Henry Hein.

Medaliomanikke ei kartnud

«Nendeks võistlusteks me otsest valmistust ei teinud. Eks väikeseid probleeme on olnud treeningutega ja seetõttu oli viimane nädal enne võistlusi tavapärasest kergem. Tulemustega jääme kindlasti rahule. Väga hea on näha, et Eneli kuulab täpselt juhiseid ja suudab väga õiged taktikalised muudatused teha finaalideks. Tase oli äärmiselt kõva,» rääkis Hein.

Ta lisas: «Eneli kõrval ujusid tiitlivõistluste medaliomanikud ja OMi poolfinalist. Mingit aukartust tal polnud ja finaalides näitas väga külma närvi. Viimase 12 kuu jooksul oleme väga vähe pikas basseinis võistelda saanud (viimane 100 m rinnuli pikas basseinis oli 2020. aasta alguses) nii et muudatusi, mida teha, on veel palju, eriti pikemal ehk 200 m rinnuli distantsil.»

Heina sõnul ujus kogu tiim hästi ja tõeliseks kirsiks tordil oli naiste viimase päeva teateujumise rekord. «Nüüd saab Eneli paar päeva kodus perega aega veeta ja seejärel jätkame treeningutega. Järgmine võistlus on loodetavasti Stockholm Meet ning seal jätkame olümpia A-normi jahtimist,» rääkis Hein.

Läti lahtiste meistrivõistluste esimesel päeval püstitas Jefimova 100 m rinnuliujumise finaalis vägeva Eesti rekordi ajaga 1.07,53. Ühtlasi on tegemist uue Eesti noorte ja juunioride rekordiga.

Lisaks näitas võistluste esimesel päeval suurepärast vormi Aleksa Gold, kes püstitas 200 m selili distantsil Eesti rekordi ajaga 2.13,12. Varasem tippmark (2.13,48) kuulus samuti tema nimele ja oli ujutud 2019. aastal Torontos. Ühtlasi täitis Gold sellega olümpia B-normi, milleks on 2.14,30.

Võistluste teisel päeval püstitas Jefimova Eesti rekordi 200 m rinnuliujumises ajaga 2.27,84 ja täitis olümpia B-normi, milleks on 2.29,89. A-normist jäi Jefimoval üle 2 sekundi puudu.

Võistluste kolmandal päeval ületas 14-aastane ujumistalent ligi 12 aastat Jane Trepi nimel püsinud 50 meetri rinnuliujumise Eesti rekordi ajaga 31,06. Ühtlasi on tegemist ka Eesti noorte ja juunioride rekordiga. Eelmine, Trepi nimele kuulunud Maarjamaa tippmark (31,32) oli ujutud 2009. aasta augustis Roomas.

Lisaks oli Jefimova osa teateujumise naiskonnast, kes püstitas Eesti rekordi 4 x 100 m kombineeritud teateujumises ajaga 4.14,96. Koosseisu kuulusid veel Aleksa Gold, Aurelia Roos ja Marie Toompuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles