Tokyo olümpia korraldajad sattusid jälle seksismiskandaali (1)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Hiroshi Sasaki.
Hiroshi Sasaki. Foto: Toru Hanai/Reuters/Scanpix

Tokyo olümpiamängude korraldustiimis kolisevad järjest ämbrid, nüüd lahkus käki kordasaatmise järel ametist suurvõistluse loovjuht Hiroshi Sasaki. 

Tema vastutusalasse kuulus nii ava- kui ka lõputseremoonia ülesehitus. Sasaki ettepanekutest üks tekitas tekitas aga nii suure pahameeletormi, et ta oli sunnitud ameti maha panema. Nimelt leidis ta, et Jaapani pluss-suuruse modell ja meelelahutaja Naomi Watanabe võiks etendada «Olümpiasiga».

Kohaliku ajakirja Shukan Bunshuni andmetel soovis Sasaki, et naine riietuks roosasse kostüümi ning lõbustaks keelt näidates inimesi, sest «see muudaks ta võluvaks».

Pärast idee jõudmist avalikkuse ette astus Sasaki loovjuhi kohalt tagasi. «Käitusin väga kohatult. Vabandan südamest kõigi ees, kellele ebamugavust tekitasin,» märkis ta. 

Watanabe on 9,3 miljoni jälgijaga Jaapani mõjukaim Instagrami kasutaja. Kõnealust juhtumit ta kommenteerida ei soovinud, ent on öelnud 2018. aastal: «Tahan, et mind hinnataks inimese, mitte väljanägemise põhjal. Lisaks ei tohiks olla vahet, kas olen mees või naine.»

Tegemist pole sugugi esimese Tokyo olümpiamängude korralduskomitee ämbriga. Veebruaris astus tagasi suurvõistluste korralduskomitee juht Yoshiro Mori, kes tegi naiste kohta seksistliku kommentaari. «Direktorite nõukogu kohtumised, kus viibib palju naisi, võtavad palju aega. Kui suurendada naissoost juhtliikmete arvu ja kui nende kõneaeg ei ole mingil määral piiratud, on neil raskusi jutu lõpetamisega, mis on tüütu. Naised on visad. Kui üks neist tõstab käe, arvavad teised, et nad peavad ka sõna võtma. Sellepärast kõik räägivadki,» leidis Mori.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles