Saksamaa koondis protestis Katari MMi vastu

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Saksamaa jalgpallikoondis
Saksamaa jalgpallikoondis Foto: TOBIAS SCHWARZ/Pool via REUTERS/Scanpix

Saksamaa jalgpallikoondis alistas eile oma 2022. aasta MM-valiksarja avamängus Islandi 3:0, kuid tulemusest palju enam kõneldakse võitjate mängueelsest žestist. 

Nimelt kandsid Saksamaa koondise põhimehed oma soojendussärgil kõik ühte tähte, mis hümnide jaoks üles rivistudes moodustasid kokku Human Rights ehk inimõigused.

Nii viitasid nad 2022. aasta MMi korraldajariigile ehk Katarile, kus vaadatakse suurvõistluse korraldamise nimel paljudest inimõigustest mööda.

Viimase kümne aasta jooksul tehtud ettevalmistustööde käigus on emiiririigis väidetavalt surma saanud tuhandeid töölisi. Hiljuti briti meediast läbi käinud number kõneles isegi 6500 hukkunust, kuid Katari võimuorganite ametlik surmaloendur räägib kõigest 37 hukkunud töölisest.

Kui muidu kuulub Katar maailma rikkaimate riikide hulka, siis staadionitöödeks palgatud võõrtööliste tasud on häbiväärselt väikesed, jäädes kümne euro kanti päevas. Harvad pole ka juhtumid, kus enamasti teistest Aasia riikidest kohale tulnud töölised jäävad sootuks palgata. Mõningatel juhtudel on neilt võetud ka dokumendid, mistõttu ei saa nad naasta ka kodumaale. 

Katar teenis 2022. aasta MMi korraldusõiguse 2010. aastal ning on pärast seda ehitanud seitse uut staadionit, lennujaama, hulganisti hotelle, metroo ka teisi transpordiühendusi, mille kogumaksumust hinnatakse 150 miljardi euro kanti. 

Jalgpalli suurpidu toimub Kataris järgmise aasta lõpus: turniiri avapauk kõlab 21. novembril, finaalmatš leiab aset 18. detsembril. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles