Kolmekordne olümpiamedalist: ma ei saa koju minna. Olen pagulane

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Aliaksandra Herasimenia
Aliaksandra Herasimenia Foto: DOMINIC EBENBICHLER/REUTERS/Scanpix

Valgevenelanna Aliaksandra Herasimenia oli väga edukas ujuja, kel on mitmete autasude hulgas ette näidata ka kolm olümpiamedalit. Alates eelmise aasta oktoobrist on ta elanud aga Vilniuses pagenduses.  

Põhjuseks on Valgevene presidendi Aliaksandr Lukašenka range režiim, mistõttu kardab 2019. aastal karjääri lõpetanud ja pärast seda Valgevene spordi solidaarsusfondi juhtinud 35-aastane naine ametnike tagakiusamist.

«Kahjuks ei saa ma enne koju tagasi pöörduda, kui võim vahetub. Ma pean elama paguluses. Ma ei usu, et mulle seda kõike andeks antakse,» sõnas ta hiljuti usutluses portaalile Gazeta.ru.

See, et kodumaal on praeguseks algatatud tema vastu kriminaalasi, oli Herasimenia sõnul ootuspärane. «Arvasin, et see juhtub isegi varem, kuid millegipärast nad viivitasid,» kostis praeguseks enam kui pool aastat eksiilis elanud endine ujuja. 

Kodumaalt eemalviibimise muudab raskemaks tõsiasi, et vahepeal pole Herasimenia näinud ka oma perekonda ja abikaasat. «Igatsus on suur,» tunnistas ta. «Meenutan sageli oma kodu ja mulle meenuvad hetked, kus olin lähedastega koos, tundsin end hästi ja lõõgastusin. Need on nostalgilised hetked. Meenutan enda kodumaad soojalt ja loodan väga, et saan peagi sinna tagasi.»

Lisaks kolmele olümpiamedalile (kaks hõbedat ja üks pronks) on Herasimenia auhinnakapis veel neli medalit MMidelt (kaks kulda) ja 16 autasu EMidelt (kaks kulda). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles