Petturid, värisege! Teadlased leidsid revolutsioonilise viisi, kuidas dopingusportlasi vahele võtta (2)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Dopinguproovid.
Dopinguproovid. Foto: FRANCK FIFE/AFP/Scanpix

Florida Tehnoloogiainstituudi teadlased arendasid välja uue meetodi, mille abil avastada uriiniproovidest keelatud steroide.

Uus meetod annab antidopingulaboritele võimaluse avastada ka uusi dopinguaineid, mida Maailma Antidopinguagentuur (WADA) pole veel keelatud ainete nimekirja kandnud.

Igal aastal avaldab WADA keelatud ainete nimekirja, mille hulka kuuluvad ka steroidid. Paraku võib uriiniproovidest olla keeruline eristada, kas tegu on endogeensete steroidide (tekivad looduslikult) või eksogeensete steroididega (väljastpoolt tarvitavad). Lisaks arendavad dopingulaborid pidevalt uusi keelatud aineid, millest antidopingul pole veel aimugi.

«Kui arendame välja meetodi avastamaks keelatuid aineid, arendavad dopingulaborid omakorda uusi aineid, mis annavad sportliku eelise,» kordas projekti juhtivteadur Christopher Chouinard vana tõde, et antidoping on valemänguritest pidevalt sammu maas.

Küll aga lubas Chouinard, et nüüd on ka antidopingul võimas relv, millega dopingu vastu võidelda. Tema meeskonna arendatud meetod teeb uriiniproovis molekulid katki ning eraldab need fragmentideks. Nii saavad antidopingulaborid tuvastada algse puutumatu ühendi. Seejärel kasutavad teadlased teist spetsiaalset eraldamismeetodit, mis võimaldab teha vahet looduslike steroidide ja sünteetiliste steroidide vahel.

Chouinardi meeskond teeb koostööd ka teiste ülikoolide teadlastega, et arendada välja masinõppe tehnikad, mis aidataksid ennustada tulevikus loodavate steroidide struktuure ja teisi iseloomujooni. Sellisel juhul ei oleks antidoping enam valemänguritest sammu võrra maas, vaid hoopis eespool.

«Kui suudame luua meetodi, mis tuvastaks teoreetilisi steroide, vähendaksime tunduvalt dopingutarvitamist, sest suudaksime uusi aineid kohe tuvastada,» ütles Chouinard.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles