Inglismaa kõrgliiga võitleb rassismiga

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See sõnavahetus Patrice Evra (paremal) ja Luis Suareze vahel tõi Suarezile kopsaka rahatrahvi ning kaheksa mängu pikkuse võistluskeelu.
See sõnavahetus Patrice Evra (paremal) ja Luis Suareze vahel tõi Suarezile kopsaka rahatrahvi ning kaheksa mängu pikkuse võistluskeelu. Foto: Reuters/ScanPix

Inglismaa jalgpalli kõrgliigat on sel hooajal räsinud mitu rassismiskandaali. Neist kõmulisim on FC Liverpooli uruguaylasest ründaja Luis Suareze juhtum.



Manchester Unitedi mustanahalist mängijat Patrice Evrad rassistlike solvangutega kostitanud Suareze kolm kuud uurimise all olnud juhtum sai lahendi jaanuaris. Inglismaa jalgpalliliit mõistis Uruguay koondise tähe süüdi rassismis ja määras talle 40 000 naela suuruse rahatrahvi ning kaheksa mängu pikkuse võistluskeelu.

Suarez kutsus mustanahalist Evrad Unitedi vastu mängides seitsmel korral «neegriks», ent ei mõelnud enda sõnul sellega midagi halba, kuna tema kodumaal ei ole sel sõnal negatiivset tähendust. «Uruguays viidatakse inimese nahavärvile pidevalt ja minu emakeeles (hispaania keel – toim) puudub sellel negatiivne alatoon,» põhjendas Suarez.

Jalgpalliliidu jaoks polnud see aga piisav põhjendus. «Mr Suarez kasutas vastasmängija suhtes teadlikult ja korduvalt solvavaid väljendeid. Väide, et sõna «neeger» kasutati sõbralikus toonis, pole usutav,» seisis liidu 115 lehekülje pikkuses raportis. «Mr Evra tunnistused seevastu olid arusaadavad ja piisavalt põhjendatud.» Raportis süüdistati Suarezt ka liiga maine rikkumises.

Meeskond toetab mängijat

Mängija poolt olnud meeskond kandis toetuse märgiks vahejuhtumile järgnenud liigamängu soojendusel Suareze pildiga T-särke. Lisaks saadeti jalgpalliliidule toetusavaldus, kus seisis: «Liverpooli mängijad tulevad väga erinevatest paikadest üle maailma ja me kõik oleme rassismi vastu.»

Liverpool otsustas pärast raporti põhjalikku analüüsi otsust mitte edasi kaevata. «Soovime, et igasugune rassism liigast kaoks, see on põhjus, miks me Luis Suarezele määratud võistluskeeldu edasi ei kaeba,» seisis klubi avalduses. «Tehtud otsusega kahjustas jalgpalliliit ühe liiga parima mängija mainet, kes peab nende otsuse tõttu pea neljandiku hooajast vahele jätma.»

Inglismaa profijalgpallurite liidu tegevjuhi Gordon Taylori sõnul peavad uude keskkonda sattuvad mängijad endale aru andma, et tegu on multikultuurse ühiskonnaga, kus kehtivad kindlad normid ja seadused. «Sportlased peavad teadma, mis on lubatud nii jalgpalliväljakul kui väljaspool seda, inimesi tuleb võrdselt kohelda,» rääkis Gordon.

Kapten astub kohtu ette

Kõrgliiga tegevjuhi Richard Scudamore’i sõnul pole viimasel ajal suurt kõlapinda leidvad rassismiskandaalid liiga mainet kahjustanud. «Meil on rassismi suhtes nulltolerants,» ütles ta. «Juhtumitega on tegeletud ja karmid karistused määratud, sealt ka suur meediakajastus. Võimalik, et teised riigid ei pööra sellele nii suurt tähelepanud, seetõttu võib jääda mulje, nagu oleks tegu pelgalt Inglismaa probleemiga.»
Suurbritannia parlament moodustas koguni uurimisgrupi, mis võtab spordi rassismijuhtumid luubi alla.

Inglismaa jalgpallikoondise ja Londoni Chelsea kapten John Terry astub aga rassismisüüdistusega koguni kohtu ette. Politsei sai anonüümse vihje, et Terry solvas rassistlike väljenditega Queens Park Rangersi jalgpallurit Anton Ferdinandi. Juhtum leidis aset 23. oktoobri kohtumises ja vihje tegijaks oli pealtvaataja. Detsembris esitas prokurör Terryle ka ametliku kriminaalsüüdistuse, 30-aastane Terry on juhtunut eitanud. «Ma ei teeks kunagi midagi sellist ja mind kurvastab, et keegi sedasi mõtleb,» ütles Terry. Kohtu ette peab jalgpallur astuma 1. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles