Üks, kaks, kolm, neeger!

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpall.
Korvpall. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Poliitiliselt korrektses USAs tuli möödunud aasta detsembris avalikuks, et Kenmore Easti keskkooli tüdrukute korvpallivõistkond oli enne platsile minekut kasutanud hüüdlauset «Üks, kaks, kolm, neeger!». Sellele eelnes käest kinni hoides lühike palvus. Rituaal toimus naiskonna riietusruumis ja treenerid sel ajal nendega koos ei viibinud.

Asi tuli avalikuks, kui naiskonna ainus mustanahaline mängija Tyra Batts pani ette, et kasutusele võetaks mõni muu hüüdlause. Eranditult valgenahalised naiskonnakaaslased sellega ei nõustunud, väites, et tegu pole rassismiga ja aastaid kasutusel olnud lause aitab neil end mänguks ette valmistada.

Kui täiskasvanud juhtunust teada said, eemaldati naiskond nädalaks keskkoolide mängudelt, lisaks pidid nad nädala olema eemal koolitööst ning peavad osalema teraapias. Batts selles võistkonnas enam ei mängi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles