Puust ja punaseks: mida tähendab Veerpalule määratud keeld?

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tunamullu põhja suusaalade MMil Seefeldis ilmsiks tulnud dopinguskandaali üks osalisi Andrus Veerpalu sai lõpuks kaheaastase võistluskeelu. Postimees uuris, mida keelab see tal teha.

Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) mõistis Veerpalu süüdi suures dopinguskeemis osalemises ning talle määrati kaheaastane võistluskeeld, mis aegub 2023. aasta 17. märtsil. Kahekordne olümpiavõitja oli viimane politseioperatsiooni «Aadrilaskmine» käigus vahele jäänud osaline, kellele polnud veel ametlikku karistust määratud.

Otsusest ilmnes, et Veerpalu eksis Rahvusvahelise Suusaliidu FISi 2016. aastal avaldatud määrustikus olnud antidopingureeglite punkti 2.9 vastu, mis tähendab dopingusüsteemis osalemist, abistamist ja asjade varjamist. Kuna otsust edasi ei kaevatud, jõustus see kohe. 

Muide, kui 2016. aasta seadustiku silmis tähendas punkt 2.9 dopingu tarvitamises osalemist, abistamist ja asjade varjamist, siis 2021. aasta reeglites on punkti laiendatud. Enam pole kirjas vaid otsene seotus dopinguga, aga ka sportlase või kellegi teise võimalik püüd dopingureegleid rikkuda. 

Antidopingureeglite määrustiku punkt 10.14 ja selle alapeatükid teevad võistluskeelu olemuse puust ja punaseks. Ükski sportlane ega teine inimene (peetakse silmas näiteks taustajõudu, kelle hulka kuulub Veerpalu – H. L) ei tohi keelu või esialgse keelu ajal ühelgi viisil osaleda võistlusel või tegevusel, mida korraldab ükskõik milline rahvusvaheline spordialaliit, ükskõik milline kohalik alaliit ning alaliitu kuuluv klubi või muu liikmesorganisatsioon. Ta ei tohi ühelgi viisil osaleda profiliigas ega korraldada ühtegi rahvusvahelist või kohalikku võistlust või mistahes tasemel sporditegevust, mida rahastab riik. Sisuliselt on tegemist tegutsemiskeeluga spordimaailmas.

Tõsi, üks erand on. Inimene võib võistlustel või tegevustel osaleda, kui tegemist on antidopingu haridus- või rehabilitatsiooniprogrammiga.

Mõistagi on koodeksis mõeldud ka sellele, mis juhtub siis, kui võistluskeelu või esialgse võistluskeelu kandja rikub reegleid. Näiteks kuuluvad siis tulemused tühistamisele ning võistluskeeldu pikendatakse. Kui palju, oleneb konkreetsest juhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles