Veerpalult võeti teenetemärgid, kuid toetus on endiselt alles. Kas riik peaks olümpiavõitjalt ka selle ära võtma? (6)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Tairo Lutter

Eile saabus presidendi kantselei teade, et murdmaasuusatamise kahekordselt olümpiavõitjalt Andrus Veerpalult võtab riigipea Kersti Kaljulaid ära talle antud kaks riiklikku teenetemärki, kuid endiselt on tal võimalus riigilt taotleda olümpiavõitja tunnustuspreemiat.

Kultuurkapitali tunnustuspreemiana on olümpiavõitjal võimalik saada tänavuse seisuga 5400 eurot aastas. Kümme aastat enne pensioniea kättejõudmist (praeguse seisuga 55. eluaastal) saab taotleda täiendavalt riiklikku toetust, mis on seotud keskmise palgaga. Toetuse täismäär on 2021. aastal 1441 eurot kuus, seda maksab Sotsiaalkindlustusamet. Veerpalu on 50-aastane, seega on sinna veel aega.

Veerpalule eraldatigi Kultuurkapitalist tänavu 5400 eurot. Kuigi summa on eraldatud, ütles Kultuuriministeeriumi spordiosakonna nõunik Kaarel Nestor Postimehele, et toetust pole veel välja makstud. «Lähiajal koguneb Kultuurkapitali nõukogu, et tekkinud olukorda arutada,» lisas ta. 

Tänavu veebruaris 50. sünnipäeva tähistanud Veerpalu on karjääri jooksul võitnud olümpiamängudelt kaks kuldmedalit ning veel ka ühe hõbeda.

Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutuse nõukogu liige Kristjan Port ütles ETV saates «Terevisioon», et Veerpalult nende toetuste ära võtmine on kindlasti arutelu koht. «Mulle tundub, et see on vaieldav rahavalik, eriti arvestades, mida oleme teada saanud. Raha omanik otsustab selle saatuse üle ja seetõttu tuleb oodata, kuidas riik reageerib,» tõdes Port.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles