Foto ⟩ Eesti rallifotograafi töö valiti viimase 25 aasta parimaks (8)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Jaanus Ree foto 2017. aasta Mehhiko rallilt valiti WRC viimase 25 aasta parimaks.
Jaanus Ree foto 2017. aasta Mehhiko rallilt valiti WRC viimase 25 aasta parimaks. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Eesti rallipiltniku Jaanus Ree foto Ott Tänaku Ford Fiestast valiti viimase 25 aasta parimaks tööks.

Autoralli MM-sari kuulutas hiljuti välja konkurssi, leidmaks viimase veerandsaja aasta parimat rallifotot. Tunnustatud fotograafid sõelusid oma töödest välja kõige õnnestunuma ja saatsid selle hindamiseks sõltumatule ekspertpaneelile, kes valis omakorda välja kümme finalisti.

Finaali pääsenud fotod läksid rahvahääletusele, kus Ree teenis peaaegu 20 protsendi häältega esikoha. Teiseks tuli 17,8 protsendiga Jan Fronek ning kolmandaks 14,7 protsendiga teine eestlane Timo Anis (esikolmiku fotodega saab tutvuda siit.)

Ree võidufoto on tehtud Ott Tänaku Ford Fiestast 2017. aasta Mehhiko rallil. Edaspidi ripub see foto Genfis asuvas FIA peakontoris.

«Võita kõikide nende ajatute fotode hulgast oli suur üllatus. Sarnane tunne valdas mind, kui nägin esimest korda enda tehtud fotot,» lausus Ree WRC kodulehele. «Selle foto tegemiseks kulus aasta planeerimist. Teadsin, et selles veetakistuses on kivid, mida sõitjad tahavad vältida. Seega oli see hea koht, kuhu kaugjuhitav kaamera panna.»

Spetsiaalselt selle foto jaoks ehitas Ree oma kaamerale vettkaitsva kesta, mida testis ja täiustas korduvalt vannis. Kui rallipäev kätte jõudis, saabus Ree varakult võttekohta, kuhu seadis varustuse üles. Kuna väljas oli kuum ilm, sai Ree konkreetse kaameraga teha vaid mõned pildid. Esimesed kaks katset luhtusid.

«Enne kolmandat katset hakkas niiskus kogunema ja teadsin, et see võib olla viimane võimalus. Pöörasin lisatähelepanu arvutamaks kaugjuhitava kaamera viivitust. Olin nii õnnelik, kui nägin kaameraekraanilt tulemust,» kirjeldas Ree foto sündimist.

Ree sõnul inspireeris tema foto ka teisi piltnikke, mistõttu on nüüd üsna raske samas kohas löögile pääseda. «See on mulle suurim kompliment, kui ka teised fotograafid püüavad sama pilti saada,» lausus ta.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles