ÜLEVAADE ⟩ Eduka aasta teinud Mäe sai tänavu kaela kulla ja hõbeda (1)

Postimees Sport
Copy
Epp Mäe (paremal) tänavuse EM-finaalis Natalja Vorobjevaga.
Epp Mäe (paremal) tänavuse EM-finaalis Natalja Vorobjevaga. Foto: Kadir Caliskan / UWW

Naismaadleja Epp Mäe võitis äsja MMil hõbemedali. See pole aga kaugeltki esimene autasu, mille on eestlanna tiitlivõistlustelt kaela saanud.

29-aastane maadleja on tiitlivõistlustel stabiilne medalivõitja. Otsa tegi ta lahti 2015. aastal USAs Las Vegases. 16 parema hulgas kaotas Mäe küll Zhou Qianile, kuid et hiinlanna jõudis finaali, sai ka meie naine teekonda jätkata.

Lohutusringis näitas Mäe väga head minekut. Jaapanlannale Chiaki Iijimale tegi ta säru 4:0 ning see avas pronksilahingu ukse. Sealgi ei jätnud Rakverest pärit maadleja vastasele võimalust, sest Andrea Olaya (Colombia) alistus 2:8.

Järgmist medalit tuli oodata kaks aastat. Serbias Novi Sadis toimunud EMil domineeris Mäe avaringis Gabriela Peitševa (Bulgaaria) vastu 5:0 ja kaheksa parema hulgas norralanna Iselin Solheimi vastu 13:2.

Poolfinaalis astus vastu tänaseks maailmameister ja kolmekordne Euroopa meister Yasemin Adar. Türklanna ja Mäe pidasid haarva lahingu ning eestlanna kaotas vaid 4:5. Pronksimatšis võitis läänevirulanna Vasilisa Marzaljuki (Valgevene) 2:1. Muide, Adar näitas finaalis võimu, võites Zsanett Nemethit (Ungari) 10:0.

Millal tuli Mäe järgmine medal? Eks ikka taas kaks aastat hiljem Bakuus, kui Euroopa mängudel võitis ta taas pronksi. Toona jäi ta poolfinaalis 3:5 alla Marzaljukile, kuid kolmanda koha lahingus alistas 5:3 Natalja Vorobjeva. Selle sama naise, kelle ta kevadel EM-finaalis alistas.

Paar kuud hiljem toimunud Kasahstani pealinnas Nur-Sultanis toimunud MMil jõudis Mäe poolfinaali, kus pidi tunnistama Hiroe Minagawa (Jaapan) 7:0 paremust. Pronksimatšis tuli vastu tuttav hiinlanna Qian, kes kaotas 4:6.

Tänavu kevadel lõpetas Mäe pronksineeduse, kui alistas EMi finaalis venelanna Natalja Vorobjeva. Skoor jäi küll viiki – 1:1 –, kuid eestlannale tõi kuldmedali fakt, et ta teenis viimasena punkti.

Kuigi Mäe läks Tokyo olümpiale suurte lootustega, siis seal tal kaugele jõuda ei õnnestunud ja olümpia veerandfinaalis pidi ta tunnistama Minagawa 0:3 paremust.

Oktoobris toimunud MMiks olid vormikõveras vajalikud parandused tehtud ning mäe pääses finaali. Sinna jõudmiseks tuli võita kolm matši: kaks esimest vastast alistas Mäe veenva ülekaaluga, poolfinaal Aiperi Medet Kõzõga (Kõrgõzstan) läks kõige napimalt. Mäe jäi teise maadlusaja teisel poolel taha 1:3 ja olukord muutus väga raskeks, kuid ta leidis väljapääsu. Paarkümmend sekundit enne lõppu sai Mäe jala kätte ja surus vastase matile istuli. See andis kaks punkti. Kokkuvõttes oli tulemus 3:3, kuid et Mäe teenis punkte viimasena, tähendas see tema võitu.

Finaalis asus ta eal Adeline Maria Gray vastu juhtima 4:0, kuid kaotas dramaatilisel moel 4:6 ja sai kaela hõbemedali.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles