GALERII ⟩ Pärnu šokeeris finaalseeria avamängus Kalev/Cramot!

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy

Eesti korvpalli meistrivõistluste kolme võiduni peetava finaalseeria avamängus alistas Pärnu Sadam võõral väljakul 81:76 Kalev/Cramo. Loe Postimehe analüüsi otse sündmuste keskelt.

Põhiturniiril õnnestus suvepealinlastel korra valitsev meister alistada. Suuresti oli see Märt Rosenthali teene, kes võttis mänguisu Kalevi liidrilt Marcus Keene'ilt. Poolfinaalides Rakvere Tarva vastu oli VTB Ühisliigas suurim korvikütt aga üsna varjus. Hoidis ta padruneid Pärnu jaoks?

Kohtumine algas energiliselt, kuid kumbki poolt esialgu lihtsaid viskeid ei saanud. Skoori avamiseks kulus ligi kaks minutit, pärast kolme ja poolt minutit oli seis 2:2. Finaalivääriline start!

Juba esimesed kaitsed-rünnakud näitasid, et kodutöö on mõlemalt poolt korralikult tehtud. Peamiselt leiti lahendusi üks-ühe vastu olukordadest, välja joonistatud liikumistel pandi teed kenasti kinni. Hästi oli teada, mida keegi oskab. Tõsi, osadest meestest peegeldus ka finaalipinget.

Esimesed vahetused tõid mängu veidi muutust. Hästi sekkus täna 33. sünnipäeva tähistav Tanel Kurbas, visates kiiresti viis punkti ja Kalev pääses 16:9 ette. Koduperemehed hoidsid justkui initsiatiivi, ent Kurbase suure ääre kohale liigutamine jättis nad lauavõitluses veidi nigelasse seisu.

Pärnu ei suutnud aga ründelaudu eriti efektiivselt ära kasutada. Esimese neljandiku lõpuks oli Kalev peal 20:13. Mõlema viskeprotsendid väljakult olid madalad: 41 (17/7) vs. 31 (16/5). 

Järgnevad minutid kuulusid aga kindlalt Pärnule. Teist veerandaega alustati 5:0 ja 9:2 vahespurdiga. Külalised võinuks juhtimagi pääseda, ent vabaviske joonelt eksiti. Edu üks vedureid oli seni veel nullile olnud Rosenthal, kes tõi viis punkti ja kogus vaikselt enesekindlust.

Skooriliselt sai Kalev vastased pidama, ent kohati hästi jooksnud rünnak kiilus järjest enam kinni. Keene'i visked ei kukkunud, tema asendaja Marques Townes'iga ei liikunud pall. Augud tekkisid ka kaitses. Peatreener Roberts Štelmahers peab õnne tänama, et Pärnu vabalt kohtadelt järjest eksis.

Kogu veerandaeg kulges üsna närviliselt. Mõlema poole eredatele hetkedele järgnes veidi käkerdamist. Pikale pausile pääses Kalev küll 38:34 eduseisus, ent kaalukausid olid üsna võrdsed.

Naastes Keene'i juurde, siis eriti kõvasti ta esialgu paugutama ei hakanud. Ta sai küll mitmel puhul Rosenthali haardest kõva tööga vabaks, ent mööda läksid kõik kuus väljakult teele saadetud viset. Samas jagas jänki neli resultatiivset söötu ja temaga toimus Kalevi rünnakul midagigi. 

Pärnul jäi eelkõige varu Edon Mahxhuni ja Robert Valge pealt, kes tõid vastavalt 3 ning neli silma. Kahe peale põrutati 12 viskest mööda 9. Kui neist teist valvati väga teraselt, siis esimene jättis ise mitmed head kohad realiseerimata. Üsna kadunud oli Lauris Blaus. 

Kolmanda veerandaja esimese korvi viskas küll Kalev, ent Pärnu jõudis kiiresti 6-punktilisest kaotusseisust viigini. Võõrustajate poolel tekkis närvilisus, sest Rosenthal suutis taas Keene’i veidi endast välja ajada. Viimane tabas küll viimaks raske kolmese, ent eksis seejärel mitmel puhul järjest. Tekkinud segaduses lagunes rünnakuplaan üsna laiali.

Neljandiku keskpaigas võttis Štelmahers 46:47 kaotusseisust aja maha ning kasutas karmi kätt. Platsile naastes tõstis Kalev oluliselt kaitsesurvet, lubamata vastaseid korralikult viskelegi. 5:0 vahespurdile vastas vaid minut hiljem Pärnu peatreener Heiko Rannula time-out'iga.

Kui kaitse sai Kalev pidama, siis rünnak ei kannatanud endiselt kriitika – kiita tuleb ka vastast! Seetõttu püsiski Pärnu mängus ning kolmeminutilise pausi järel lükati korvikaas maha. Meeskonnad kohtusid taas seisul 51:51.

Rollid läksidki vahetusse. Pärnu keeras kaitses korralikult kraanid kinni, vastas omakorda 6:0 spurdiga ning haaras otsustavaks veerandajaks 53:51 edu!

Enesekindlusest aga Kalevi meeskonnast puudust pole. Pärnu alustas küll neljandikku tabamusega, ent seni ebakindlalt mänginud Keene ja Chavaughn Lewis tõmbasid kahe üsna raske kolmesega tuure oluliselt maha. Kahepeale tõid nad vähem kui kahe minutiga üheksa silma, vedades tiimi 60:55 ette.

Pärnu aga ei murdunud. Valge ja Kristjan Kanguri kolmeste toel jõuti ühe viigi, pidama saadi ka Keene-Lewis duo, kelle individuaalse meisterlikkuse peale Kalevi rünnakud suuresti jäidki.

Otsustavad minutid kulgesid mõlemalt poolt üsna närviliselt. Võõrustajad said Devin Thomase korvide toel taas õhuvahe sisse, kuid midagi kindlat veel polnud. Pärnut tabas valusa hoop 3.19 enne lõpuvilet, kui Rosenthal põlve vigastas ja riietusruumi toimetati.

Sellele vaatamata jätkati armutut võitlust. Kuigi külalised jätsid rünnaku mitu head võimalust kasutamata, hoiti Kalevi sabast kõvasti kinni. Oma võimaluseni kannatati ära – 52 sekundit enne lõpuvilet viis Maxhuni, kes oli enne tabanud 8/1, kolmene Pärnu 75:74 juhtima!

Nagu arvata võis, võttis Kalevi rünnaku enda peale Keene. Teda ei seganud eelnevalt mööda lennanud 13 palli. Tagamees lahendas olukorra külmanärviliselt tabamusega keskpositsioonilt.

Maxhunil oli aga kiire vastus korvi alt olemas. Kalev eksis rünnakul ja Maxhuni saadeti 14 sekundit enne lõpuvilet vabaviskejoonele. Soomlane tabas 2/2, Pärnu peal 79:76!

Keene läks time-out’i järel üliraskele viskele ega tabanud. Kohtumisele pani punkti Mihkel Kirvese pealtpanek, Pärnu võitis 81:76! 

Mis sai otsustavaks? Korralikus kaitselahingus tõmbas pikema kõrre Pärnu, kes mängis rünnakul selgelt võistkondlikumalt. Kalevi mängujuht Keene kogus küll 14 punkti, ent tabas väljakult vaid 19/5, kirja läks viis tulemuslikku söötu.

Tema otsesel rivaalil Maxhunil polnud samuti parim viskepäev (15/5), ent ta skooris otsustavatel hetkedel ning jagas 10 tulemuslikku söötu. 

Kalev peab kogu seeria jooksul hakkama saama Sten Soku, Maurice Kempi ja Kregor Hermeti abita. Tagasi platsil oli Janis Kaufmanis, soojenduse tegi kaasa ka Janari Jõesaar, ent platsile ta ei saanud. 

Štelmahers kasutas kaheksat mängijat, poolfinaalides korralikult minuteid teeninud Indrek Sunelik võimalust ei saanud. Kuigi Pärnul on kõik terved, oli Rannula rotatsioonis kaheksa meest. 

Seeria järgmised mängud (kodumeeskond ees):

12.05 kell 19 Pärnu - Kalev
15.05 kell 18 Kalev - Pärnu
17.05 kell 19 Pärnu - Kalev*
19.05 kell 19 Kalev - Pärnu*

*Mängitakse vajadusel.

Enne mängu

Suvepealinna klubi jõudis finaali esmakordselt. Kuigi teekond polnud lihtne, läbiti eelnevad kaks ringis puhaste paberitega. Alustuseks käidi 2:0 üle Tallinna Kalev/TLÜ-st, seejärel alistati 3:0 Rapla Avis Utilitas.

Tunamullu (eelmine hooaeg jäi koroonaviiruse tõttu pooleli) teenis Pärnu esimese medali, pronksi. Tänavu astuti samm veelgi edasi. Hea märk, arvestades, et tuleval aastal loodetakse kaasa lüüa ka madalaimas eurosarjas, FIBA Europe Cupil. 

Kalev/Cramo oli põhiturniiri võitjana veerandfinaalidest prii. Poolfinaali alustati väga õhukese koosseisuga, avamängust jäi eemale koguni kuus põhimängijat: Sten Sokk, Marcus Keene, Janis Kaufmanis, Janari Jõesaar, Maurice Kemp ja Kregor Hermet.

Vaatamata paljudele puudujatele saadi avamäng Rakvere Tarva vastu lisaajal napilt kätte. Järgnevaks kaheks mänguks oli Keene tagasi ja Kalev pääses kindlalt finaali. 

Millises rivistuses minnakse Pärnu vastu? Tiimi mänedžeri Ramo Kase sõnutsi on vägagi tõenäoliselt lõppenud eesliini meeste Maurice Kempi ja Kregor Hermeti hooaeg, varasemalt oli sama teada Soku kohta. Kaufmanise ja Jõesaare osalemine selgub jooksvalt, mõlemad teevad täna vähemalt soojenduse kaasa. 

See tähendab, et valitseva Eesti meistri korvialuse mehitavad Devin Thomas, Rauno Nurger ja Tanel Kurbas. Pärnul on vastu panna korralikult jõudu: Lauris Blaus, Kristjan Kangur, Linards Jaunzems ja Mihkel Kirves. 

Põhiturniiril jäi Kalev omavaheliste matšidega peale 3:1. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles