EOK avaldus: me ei tolereeri väärkohtlemist ega ahistamist (1)

Postimees Sport
Copy
Siim Sukles.
Siim Sukles. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Olümpiakomitee (EOK) peasekretär Siim Sukles kirjutas neljapäeval ühismeedias, et nende organisatsioon ei tolereeri väärtkohtlemist ega ahistamist.

Eesti Treenerite liit avaldas teisipäeval pressiteate, kus mõistis hukka endise teenelise võrkpallitreeneri Raimund Pundi aastakümneid kestnud laste väärkohtlemise Eesti Spordigümnaasiumis.

Treenerite liidu juhatuse liige Madis Iganõmm lisas hiljem, et kuivõrd Pundi käitumisega oldi omal ajal hästi kursis, ootaks ta EOKlt seisukohavõttu ja vabandust. «Pundi pole treenerite liitu kunagi kuulunud, seega see pole meie asi, aga EOKlt peaks tulema sõnum või vabandus kõikidele nendele õpilastele, kes toona seal õppisid,» lausus ta Õhtulehele

Avaldame Siim Suklese kommentaari täismahus.

Ei ole mingit vahet, kas ahistamine ja väärkohtlemine on toimunud 30, 20 või 5 aastat tagasi. Või eile. Pole vahet, kas see juhtus koolis, kodus või trennis – sellele tegevusele ja sellest teadjate tegevusetusele puudub vabandus ning mõistmine.

Eesti Olümpiakomitee on juba kaks aastat tagasi lisanud Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA tegevusvaldkonnale juurde spordis igasuguse väärkohtlemise ennetamise. Koostöös SA ja justiitsministeeriumiga on korraldatud rahvusvaheline konverents, kus osalesid kümned meie treenerid. Igasuguse ahistamise vastased loengud on lülitatud treenerite koolitusmoodulitesse. On ilmunud teemaartiklid EOK ajakirjas «Liikumine ja sport».

Sellel aastal näitasid sajad meie tipp- ja noorsportlased «valge kaardi» kampaania päeval välja oma selget suhtumist igasuguse diskrimineerimise vastu. Kooliealistele sportlastele on läbi koolituse «Lase tiiger välja» aastate jooksul jagatud antud teemadel käitumisjuhiseid ning seisukohti.

Siiski meenutan kristlikku põhimõtet, et ei saa süüdistada inimest ilma konkreetsete faktide ja tunnistajateta, teades, et ta ei saa ennast kaitsta või selgitusi anda. See käitumine meenutab nõukaaegset käitumist, mis tundub, et on siiani kusagil veel olemas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles