BLOGI ⟩ Verstappen võitis, Mercedes tappis kohutava boksipeatusega Bottase poodiumisõidu

Postimees Sport
Copy
Max Verstappen Monaco GP-l.
Max Verstappen Monaco GP-l. Foto: Eric Gaillard/Reuters/Scanpix

Võidusõidumaailma kuninglik sari vormel 1 kihutas sel nädalavahetusel legendaarsel Monaco ringrajal. Võidu võttis Red Bulli mees Max Verstappen, kes tõusis ka esimest korda karjääris F1-sarja üldliidriks

GP:

Draama algas juba enne starti. Ajasõidus parimat minekut näidanud Charles Leclerc jäi koduselt GPlt eemale, sest tema Ferrari polnud pärast eilset avariid võistlusvalmis. Kui algselt tundus, et probleem on käigukastis, siis võistkonna teatel oli süüdi hoopis veovõll.

Leclerci eemalejäämine oli küll fännidele tohutu pettumus, kuid tähendas, et Verstappen sai alustada parimalt stardikohalt. Tõsi, nii nagu reeglitele kohane, ei liigutatud hollandlast Leclerci positsioonile, vaid ta läks teele teiselt stardikohalt.

Verstappeni lähe oli korralik ning Mercedese Valtteri Bottas ei suutnud talle erilist ohtu kujutada. GP kulges üsna igavalt 31. ringini, mil Mercedes kutsus soomlase rehve vahetama.

Seal läks aga kõik nässu. Mehaanikud ei suutnud Bottase esimest paremat rehvi kuidagi lahti saada ning hiljem teatas Mercedes, et kõik läks nihu kinni kiilunud mutri tõttu. Bottas oli sunnitud teiselt kohalt katkestama.

Ring varem oli boksis käinud tema meeskonnakaaslane Lewis Hamilton. GP jooksul kiirusega hädas olnud inglane polnud taktika üle põrmugi rahul, sest peaeesmärk ehk Pierre Gaslyst (AlphaTauri) möödumine ebaõnnestus.

Verstappen kontrollis sõitu kindlalt ning ületas finišijoone esimesena enne Carlos Sainzi (Ferrari). Kolmandaks tuli McLareni Lando Norris, kes edestas veidi enam kui sekundiga Red Bulli teist viiulit Sergio Perezt.

Hamilton sai kirja alles seitsmenda koha, küll jäi aga tema arvele võistluse kiireim ring, mille eest sai ta üldarvestusse lisapunkti. Verstappenil on koos 105, Hamiltonil 101 ja Norrisel kolmandana 56 silma.

Muide, tiimide arvestuses juhib Red Bull esimest korda pärast 2013. aastat. 149 punkti kogunud võistkond edestab Mercedest ühe silmaga.

F1-sari jätkab kihutamist kahe nädala pärast Aserbaidžaanis.

Monaco GP paremusjärjestus:

Kvalifikatsioon:

F1s pole ilmselt tähtsamat kvalifikatsiooni kui Monacos. Varasemalt on sõidetud seal 65 kvalifikatsiooni ning järgmisel päeval on võidu noppinud esimeselt kohalt startinud 30 korda.

Esimest korda sel hooajal alustab parimalt kohalt mõni teine meeskond kui Mercedes või Red Bull. Sedapuhku näitas Monacos parimat kiirust kohalik mees Charles Leclerc, kes suutis viimases sessioonis saada ajaks 1.10,346.

Teise aja sõitis välja Max Verstappen, kes jäi Ferrari piloodist 0,230 sekundi kaugusele. Kolmanda koha teenis Valtteri Bottas (+0,255) ja neljas oli Leclerci meeskonnakaaslane Carlos Sainz (+0,265). Valitsev meister peab homme startima koguni seitsmendat kohalt, kaotades Leclercile 0,749.

Viimases sessioonis jäi paljudel võistlejatel otsustav ring sõitmata, kuna Leclerc tegi viimasel sektoril sõiduvea, mis tõi välja punased lipud. Kuna sõita jäi veel 18 sekundit, siis kvalifikatsiooni enam ei alustatudki.

Kolmas vabatreening:

Kõige kiirem ringiaja (1.11,294) sai kirja Red Bulli piloot Max Verstappen. Tema seljataha jäid Ferrari mehed Carlos Sainz juunior (+0,047) ja Charles Leclerc (+0,258). Valitsev maailmameister, Mercedesega kihutab Lewis Hamilton oli alles seitsmes (+0,726).  

Teine vabatreening:

Teine vabatreening kuulus üllatuslikult Ferrarile. Parimat aega näitas Charles Leclerc, kes edestas tiimikaaslast Carlos Sainz juuniorit 0,112 sekundiga. Kolmanda aja sõitis MM-sarja üldliider, Mercedese piloot Lewis Hamilton (0,390). Talle järgnes Red Bulli sõitja Max Verstappen (+0,397).

Teise vabatreeningu ajad

Esimene vabatreening:

Parimat minekut näitas Red Bulli mehhiklane Sergio Perez, kes edestas 0,119 sekundiga Ferrari pilooti Carlos Sainzi. Tiitli nimel heitlev Max Verstappen (Red Bull) oli kolmas, tema kaotas tiimikaaslasele 0,161 sekundit.

Viimastel aastatel F1-sarja domineerinud Mercedesed hõivasid viienda ja kuuenda rea. Parema koha teenis Lewis Hamilton (kaotust Perezile +0,508), kehvema Valtteri Bottas (+0,644).

Esimese vabatreeningu ajad:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles