Istanbuli Anadolu Efes tegi Barcelonale ja Jasikeviciusele säru ning võitis esimese Euroliiga tiitli

Karl Mihkel Eller
Copy
Anadolu Efesi kasuks 21 punkti visanud Shane Larkin (paremal) võitluses palli pärast Barcelona mängija Brandon Daviesega.
Anadolu Efesi kasuks 21 punkti visanud Shane Larkin (paremal) võitluses palli pärast Barcelona mängija Brandon Daviesega. Foto: Friedemann Vogel/EPA/Scanpix

Korvpalli Euroliiga finaalis alistas Istanbuli Anadolu Efes 86:81 Barcelona ning võitis ajaloolise esimese Euroliiga meistritiitli. Pronksimatšis alistas Milano Olimpia Moskca CSKA.

Kölnis toimunud finaali võrdsete heitlust alustas esimesel veerandil teravamalt Barcelona ning leedulase Šarunas Jasikeviciuse juhendatav klubi võitis avaveerandi 22:15. Teisel veerandajal oli aga kümne punktiga parem Anadolu Efes ja poolajapausile mindi nende eduseisult 39:36.

Kolmas veerandaeg tõotas kujuneda otsustavaks ning spurti hakkas tegema Türgi klubi. Veel mõni minut enne kolmanda veerandaja lõppu oli Istanbuli klubi suutnud endale välja võidelda enam kui kümnepunktilise edu. Need numbrid hakkasid aga kiirelt sulama ning neljanda veerandi keskpaigas oli Barcelona kaotusseisus tagasi mänginud ja seis oli 69:69.

Veel minuti hiljem oli seis viigis 72:72, kuid siis sai Istanbul teha 7:2 spurdi, kus oma rolli mängisid ka Shane Larkini ja Vasilije Micici täpsed kahepunktivisked ja 2.34 enne lõpuvilet juhtis Anadolu Efes 79:74.

12 sekundit enne lõppu sai Barcelona veel ühe võimaluse, kui Euroliiga parim vabaviskaja Kyle Kuric tabas kolm vabaviset Anadolu Efesist jõuti vaid kolme punkti kaugusele 81:84. Sealt aga enam jätku ei tulnud ja lõppseisu 86:81 vormistas taas vabaviskejoonelt Micic.

Üleplatsimeheks kerkis 25 punkti visanud Istanbuli mängumees Micic, kes muide avapoolajal teenis vaid neli silma. 21 punktiga aitas Türgi meeskonna võidule Larkin. Barcelonat vedas 23 punkti kogunud Higgins, 17 punkti viskas Brandon Davies.

Istanbul pääses finaalturniirile neljandat korda. 2018-19 kaotati finaalis Moskva CSKA-le, eelmisel aastal koroonapandeemia tõttu lõpuni mängimata jäänud hooajal saadi küll põhiturniiri esikoht, kuid nüüd võideti esimene meistritiitel.

Pronksimäng: Milano - Moskva CSKA

Pronksimängus võitis Milano Olimpia Armani 83:73 Moskva CSKAd ja sai pärast 29 aastast pausi taas kõige tugevama eurosarja medali.

Kohtumise avaveerand kuulus valitsevale tiitlikaitsjale CSKA-le 23:20, kuid kohtumisele lükati järgmine käik sisse teisel veerandil, mille võitis Itaalia klubile 20:11. Kolmandal veerandil suutis CSKA küll tabloole välja võidelda viiginumbrid 49:49, kuid rohkem Venemaa klubi Milanot ohustada ei suutnud.

Pronksimängu võitnud klubi vedasid võidule 14 punkti toonud Vladimir Micov ja Sergio Rodriguez. 11 punkti viskasid lausa kolm meest – Riccardo Moraschini, Michael Roll ja Shavon Shields.

CSKA kõige resultatiivsemaks mängijaks kerkis 18 silma visanud Tornike Shengelia, grusiini arvele kogunes ka üheksa lauapalli. 13 punkti jäi Iffe Lundbergi kontole.

Viimati jäi CSKA Euroliigas medalita 2017-18 hooajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles