Hiinlased karistavad 21 hukkunuga lõppenud ultrajooksuga seotud ametnikke

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Hiina päästjad otsivad kadunuks jäänud inimesi Gansu provintsis Jingtai maakonnas 23. mai 2021.
Hiina päästjad otsivad kadunuks jäänud inimesi Gansu provintsis Jingtai maakonnas 23. mai 2021. Foto: Fan Peishen/AP/Scanpix

Mai lõpus toimus Hiinas ultrajooks, mis võttis ilmaolude halvenedes äärmiselt traagilise pöörde. Sportlasi tabanud paduvihma, rahe ja tormituulte tõttu kaotas Gansu provintsi mägipiirkonnas elu 21 sportlast.  

Laupäeva hommikul stardi saanud 100 km pikkusele jooksule asus T-särkide väel teele 172 sportlast. Lõuna paiku tabas ultrasportlasi keset mägist ala rahe ning jäine vihm. Temperatuur langes järsult kuue soojakraadini, samal ajal hakkas tuul üha tugevamini puhuma.

Jooksust osa võtnud spordiblogija, 30-aastase Zhang Xiaotao sõnul oligi esimene halb enne järsult tõusnud tuulepuhangud. Paar tundi pärast seda, kui tuul sportlastelt mütsid peast lennutas, lamas Zhang teadvusetult ühes koopas.

Ta meenutas, et oli just alustanud tõusu raskeimat osa, kui ühtäkki hakkas taevast sadama rahet. «See sadas mulle näkku, mu pilt muutus uduseks. Ma ei suutnud enam teed selgelt näha,» on ta kirjeldanud.

Reutersi teatel surid kõik ohvrid alajahtumisse ning praeguseks on Gansu ametivõimud otsustanud karistada 27 võistluse korraldamisega seotud ametnikku. Ultrajooksu toimumispiirkonna, Jingtai ringkonna juht lasti sootuks ametist priiks, vastutusele on võetud ka teisi korraldajaid, eesotsas selles piirkonnas asuva Bayini linnapeaga.

Millistest karistustest täpsemalt jutt, seda Reuters ei kirjutanud, kuid välja toodi avalikke noomitusi ja distsiplinaarhoiatusi.

Omapoolses uurimises leidis Gansu valitsus, et 22. mai ultrajooksu oli lohakalt planeeritud ning korraldajad ei suutnud piisavalt adekvaatselt reageerida kehvadele ilmaoludele. Raportis tuuakse välja, et korraldajad käitusid «liiga ametlikult ja bürokraatlikult» ega täitnud ettenähtud protokolle.

Üht ametnikku otsustati sealjuures karistada postuumselt. Nimelt vabastati tagantjärele ametist Jingtao ringkonna parteisekretär Li Zuob, kelle surnukeha leiti tema maja eest tänavalt 9. juunil. Politsei teatel hüppas mees ise aknast alla. Kas mehe surm oli mingil viisil seotud ka traagilise ultrajooksu ja sellega seotud uurimisega, pole veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles