JÄRELVAADATAV JA BLOGI ⟩ Kortrijki needus jätkub: hästi alustanud Eesti jäi ülivalusalt finaali ukse taha (1)

Karl Juhkami
, reporter
Copy

Eesti meeste võrkpallikoondis jäi ülivalusalt Euroopa Kuldliiga finaali ukse taha, kui pidi poolfinaalis tunnistama Türgi 3:2 (20:25, 13:25, 25:22, 25:23, 15:13) paremust. Mängu käiguga on võimalik põhjalikumalt tutvuda allolevas blogiaknas.

Eesti algkoosseis: Robert Viiber, Oliver Venno, Kristo Kollo, Märt Tammearu, Timo Tammemaa, Ardo Kreek, libero Silver Maar.

Türgi algkoosseis: Murat Yenipazar, Adis Lagumdzija, Baturalp Burak Güngör, Yigit Gülmezoglu, Oguzhan Karasu, Bedirhan Bülbül ning liberod Caner Ergül ja Beytullah Hatipoglu.

Kahjuks oli kohtumise algus Eesti poolelt taas kehv ning 0:4 kaotusseisu jäädes kasutas peatreener Cedric Enard mõtlemisaega. Ent Eesti võitles end kaotusseisust välja ja Tammemaa rünnak andis meile omakorda 11:9 edu, sundides vastased mõtlemisajale. Venno rünnakud andsid meile juba 14:10 edu ning Kollo serviäss tõi tabloole seisu 17:11. Seda enam käest ei antud, kuigi türklased tulid veel korra kolme punkti kaugusele (21:18) ja geimi võitis Eesti 25:20. Vennolt avageimis 6 punkti, Eesti vastuvõtt oli koguni 76 protsenti, rünnak 46 protsenti, Türgil vastavalt 45 ja 47 protsenti.

Teises geimis jätkas sama koosseis ja nüüd saadi kohe algul hästi minema, Venno viis Eesti ette 5:2 ja Türgi kasutas taas mõtlemisaega. Järgmise punkti tõi Tammearu ning sellele järgnes äss Vennolt – 7:2. Tammemaa pani Türgi liidrile Lagumdzijale bloki ette ja viis oma meeskonna ette 13:7. Geim oli kuni lõpuni kindlalt eestlaste kontrolli all, Kreegi äss käristas vahe juba 19:11-le ja geimi võitis Eesti 25:13. Venno arvele kogunes kahe geimiga 10 punkti.

Kolmas vaatus algas paremini selg vastu seina olnud Türgi jaoks, kes läks Lagumdzija ässa järel 7:3 ette ning järjekordne äss andis türklastele 11:6 edu. Mitmel korral jõuti kahe punkti kaugusele, kuni Kollo punkt vähedas vahe minimaalseks – 18:17. Ent sellele järgnes pallima tulnud Renee Teppani serviviga ja Tammema rünnakueksimus – 20:17 Türgile. Geimi võitis Türgi 25:22. Vennolt kolme geimiga 18 punkti. 

Neljandas geimis saatis Enard Tammemaa asemel mängu Andri Aganitsa, ülejäänud koosseis oli sama. Geimi alguses säras Kollo, viies serviässast Eesti 3:0 juhtima. Venno kaval löök andis meile 5:1 edu ja türklased võtsid mõtlemisaja. Türgi viigistas 7:7, ent järgmised kolm punkti tõi Eestile Tammearu – 10:7.

Türklased jõudsid uuesti 11:11 viigini, ent Tammearu ja Aganits aitasid Eesti omakorda ette 13:11. 13:13 viigiseisult mindi edasi punkt-punktis, Tammearu asemel sekkus geimi keskel mängu Albert Hurt.

Türgi 20:18 eduseisul kasutas Enard mõtlemisaega. Hurda äss tõi Eesti 18:18 viigini ja geimi lõpp oli väga tasavägine. Venno blokist auti rünnak viis Eesti 23:22 juhtima ja vastased võtsid aja maha. Geimi võitis siiski Türgi 25:23.

Finalist selgus seega otsustava viienda geimiga. Seal läks Türgi kiirelt 4:0 ette ja vastaste 6:2 eduseisul kasutas Eesti peatreener mõtlemisaega. Tammearu äss tõi Eesti kahe punkti kaugusele (7:5) ja nüüd võtsid vastased aja maha. Pooli vahetati Türgi 8:5 eduseisul. Kollo tõi Eesti punkti kaugusele – 9:8 ja uuesti punkti kaugusele (13:12). Geim siiski Türgile 15:13 ja mäng 3:2.

Teise finalisti selgitavad kell 21.00 algavas teises poolfinaalis Belgia ja Ukraina. Seda näeb otsepildis SIIT.

Enne mängu:

Türgiga kohtus Eesti viimati 2019. aastal samuti Kuldliiga poolfinaalis, mis toimus Tallinnas Saku Suurhallis. Tookord 3:1 võidu teeninud Türgi krooniti hiljem ka Kuldliiga võitjaks.

Eestil on ette näidata Euroopa liiga tiitlid aastast 2016 ja 2018. Möödunud aastal koroonapandeemia tõttu Euroopa liigasid ei toimunud.

Eesti meeskonna peatreener Cédric Énard sõnas, et pärast Liepajas peetud viimast alagrupiturniiri on treeningutel keskendutud nii oma asjadele kui esimesele vastasele Türgile. «Olen pärast alagrupiturniiri korduvalt rõhutanud, et mängude algused on tähtsad. Eriti sellise vastasega nagu Türgi, sest seal poleks meil pärast kehva algust enam mingit võimalust. Aga usun, et mehed on sellest aru saanud ja püüame vaimselt poolfinaaliks hästi valmis olla. Oleme ambitsioonikad ja keskendunud, ootan võitluslikku mängu,» ütles juhendaja.

«Suur tähtsus on mõistagi servil, tahame nad surve alla panna ja sellega nende mängu lõhkuda. Oma vastuvõtu peame muidugi samal ajal korras hoidma. Meeskonnana on Türgi füüsiliselt võimas, neil on kindel rünnakuliider diagonaalründaja Adis Lagumdzija näol. Aga jõudu ja rünnakuvõimsust on neil mujalgi.»

Nagu tavaks, pidanuks selgi aastal Kuldliiga kaks paremat koos korraldaja Portugaliga saama koha FIVB Challenger Cupil, et võidelda koha eest Rahvuste Liigas, ent FIVB otsustas koroonaviirusele viidates Challenger Cupi sel aastal mitte korraldada.

Eesti koosseis finaalturniiril: Robert Viiber, Renet Vanker, Ardo Kreek, Timo Tammemaa, Andri Aganits, Karli Allik, Märt Tammearu, Kristo Kollo, Albert Hurt, Stefan Kaibald, Silver Maar, Johan Vahter, Oliver Venno, Renee Teppan.

Peatreener Cédric Énard, abitreenerid Loïc Geiler ja Oliver Lüütsepp, abitreener/statistik Alar Rikberg, ÜKE-treener Andrés Eduardo Esper, statistik/mänedžer Märt Pajusalu, füsioterapeudid Siret Kalbus ja Meribel Saar, mänedžer Robin Ristmäe.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles