Tokyo olümpia üks kullapretendente andis positiivse dopinguproovi (2)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Sha'Carri Richardson.
Sha'Carri Richardson. Foto: Chris Carlson/AP/Scanpix

USA naiste sprindikoondise esinumber Sha'Carri Richardson võib jääda Tokyo olümpialt eemale, kuna tema hiljuti antud dopinguproovist leiti kanepi tarvitamise jälgi.

Tänavu aprillis staadionisirge 10,72 sekundiga läbinud ning nõnda läbi aegade kuuendaks naiseks tõusnud ameeriklanna andis halva analüütilise leiuga dopinguproovi vahetult enne USA katsevõistlusi.

Kõnealune katsevõistlus õnnestus Richardsonil 10,86ga küll võita ning nõnda olümpiapilet välja teenida, kuid vastne dopinguproov võib asjalood pea peale keerata. Ameeriklannale määratav karistus on veel lahtine, kuid tema katsevõistluse tulemus peaks kindlasti minema tühistamisele. 

Uudisteagentuur Reuters kirjutab, et katsevõistlusel neljandaks tulnud ehk esimesena Tokyo olümpia ukse taha jäänud Jenna Pradinile on juba öeldud, et ta oleks valmis Jaapanisse lendama.

See, milline karistus ameeriklannale võib järgneda, on veel lahtine. Nimelt ei kuulu kanep Maailma Antidopingu (WADA) koodeksi järgi automaatselt keelatud ainete nimistusse, vaid selle puhul mängib rolli asjaolu, kas seda tarvitati võistlusväliselt või mitte.  

«Kanepi tarvitamine pole rikkumine, kui seda tehakse võistlusväliselt ja see ei paranda sportlase sooritusvõimet,» on Eesti Antidopingu juhatuse liige Henn Vallimäe Postimehele varem selgitanud

Nimelt eristab WADA väga selgelt võistlussisest ja võistlusvälist proovi. Kui dopingukütt läheb sportlasele koju ning atleedi organismist leitakse kanepit, siis WADA mõistes probleemi pole. Kui sama tulemus saadakse aga võistlussiseselt proovilt, hakkab peale protseduuriline jada.

«Siis tuleb sportlasel hakata tõestama, kas tegemist oli võistlussisese või -välise tarvitamisega. Kui ka siis suudetakse tõendada, et kanepit tarvitati võistlusväliselt ja see polnud seotud tulemuste parandamisega, siis on karistus kolm kuud. Kui aga sportlane on nõus läbima võõrutusprogrammi, mille mahu määrab kohalik antidoping, võidakse karistust vähendada kuu aja peale,» selgitas Vallimäe.

Säärane stsenaarium läheb nüüd käiku ka Richardsoni puhul. Eile ei soovinud sportlase agent Renaldo Nehemiah, USA antidoping ega USA kergejõustikuliit olukorda veel kommenteerida. Ameeriklanna ise edastas ühismeediasse mitmeti mõistetava sõnumi: «Ma olen inimene.» Täna lubas ta üles astuda telekanalis NBC, kus räägib kõigest lähemalt.

Kui Richardsoni katsevõistluse tulemus lähekski tühistamisele, jääks ameeriklanna suure tõenäosusega ilma ka individuaalsest olümpiapääsmest. Küll on jätkuvalt võimalik – kui võistluskeeld seda lubab –, et ta lisatakse USA koondisesse 4 x 100 meetri teatejooksu jaoks.   

21-aastane Richardson pidanuks sel nädalavahetusel võistlema Stockholmis toimuval Teemantliiga etapil, kuid praeguse seisuga tema nime stardinimekirjast enam ei leia.

Tänavuse hooaja edetabelis hoiab Richardson 10,72 sekundiga teist kohta, edetabelit juhib jamaikalanna Shelly-Ann Fraser-Pryce 10,63ga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles