Wembleyle sisse murdnud fännid tegutsesid organiseeritult

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Turvatöötaja rääkimas fänniga, kellel polnud EM-finaali piletit ette näidata.
Turvatöötaja rääkimas fänniga, kellel polnud EM-finaali piletit ette näidata. Foto: JOHN SIBLEY / POOL / AFP/Scanpix

Wembleyl toimunud jalgpalli EM-finaalile sisse murdnud fännid tegutsesid organiseeritult ning omasid ülevaadet, millisest staadioniväravast on võimalik pistise eest sisse pääseda.

The Guardianil õnnestus ühendust saada ühe 24-aastase mehega, kes pääses pühapäeval piletita Wembleyle. Ühtlasi oli Pablo (nimi muudetud – toim) suhtlusrakenduse Telegram ühe grupivestluse administraator, kus piletita fännid jagasid omavahel informatsiooni, millisest staadioniväravast on võimalik pääsmeta sisse saada.

Ta ütles Guardianile, et umbes 300 fänni murdsid staadionile K-ploki liikumisraskustega inimeste sissepääsust. Kokku pääses tema hinnangul Wembleyle 5000 piletita fänni.

Pablo sõnul püüdis ta küll ausal teel piletit osta, ent jäi sellest ilma. Oma teole oli tal aga õigustus olemas: «Mõtlesin, et mu isa on 52-aastane ja ta pole kunagi näinud Inglismaad Wembleyl finaali mängimas. Seda ei pruugi enam minu eluajal juhtudagi. Staadionil oli 30 000 tühja istet, seega ei võtnud me kellegi kohta ära,» lausus ta.

Pablo tuli Wembleyle koos üheksa piletita sõbraga, kellest kaheksa pääsesid staadionile. Tal oli kaasas 250 naela, et vajadusel turvatöötajatele pistist maksta, ent seda ei läinudki tarvis. Esimesest turvatsoonist läbisaamiseks näitasid nad töötajatele võltsitud piletit. Samal ajal olid nad pidevalt aktiivsed Telegrami grupivestluses, kus said turvalekete kohta infot.

Grupivestluses liikus info, et ühest väravast saab sisse, kui maksta turvatöötajale 20 naela näo kohta. Väidetvalt olla üks turvamees öelnud: «Kui ma sind läbi otsin, siis pane raha minu taskusse.»

Pablo sõnul oli nii mõnigi turvatöötaja valmis pistise eest inimesi staadionile lubama. «Meie pakkusime ühele 200 naela, et ta laseks meid viiekesti sisse. Ühel hetkel nägime aga, et liikumisraskustega inimeste sissepääsu uks on lahti ja otsustasime sealt läbi joosta,» rääkis ta.

«Staadionil leidsime viis tühja istet. Meie kõrvale tuli perekond ning üks meist istus tema kohal. Nad olid veidi tujukad, aga liikusime koha võrra edasi ja kõik laabus,» lisas Pablo.

Kui aga Pablolt küsiti staadioniväravate juures toimunud kakluste kohta, vastas ta: «Meie ei teinud kellelegi liiga. Probleemi põhjustasid fännid, kes kaklesid piletita isikutega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles