Pärnu ratsaspordi Grand Prix' võitsid Urmas Raag ja Van Damme

Postimees Sport
Copy

Nädalavahetusel Pärnu rannaliival toimunud Classic Pärnu ratsaspordisündmuse finaalvõistluse ehk Classic Pärnu Grand Prix' võitsid Urmas Raag ja tema hobune Van Damme.

Võitja aeg oli otsustavas voorus 52,14. Urmas Raag sai ühtlasi ka teise koha ratsul Ventisette, ajaga 53,4. Kolmandale kohale tulid Renek Rosenberg ja CC Skyfall TT, ajaga 57,76.

Kolme päeva jooksul peeti kokku kaheksa ametlikku võistlust 115–140 cm takistustel ning reedel ka üks sõit noortele ja lastele 90–100 cm parkuuris. Classic Pärnu peakorraldajate Agris Juhkovi ja Siim Nõmmoja sõnul möödus nädalavahetus hästi, kõik pidasid kuumale temperatuurile hästi vastu ning pealtvaatajaid jagus. «Sellises eksklusiivses asukohas ratsavõistluse korraldamine on väljakutse tervele meeskonnale. Kuid usume, et kõik sujus ning andsime Pärnu rannamelusse ühe erilise täienduse,» kinnitasid korraldajad.

Pühapäevase esimese sõidu 115 cm parkuuris, mille esitlejaks oli Pärnu linn võitsid Daisi Viire ja Baleriin, ajaga 56,15. Teisele kohale tulid Hanna-Marie Vabaoja ja Golden Grace K, ajaga 58,64 ning kolmas koha võitsid Keidi Kask ja Quick Victory, ajaga 60,83.

Teise sõidu toetajaks oli Classic Pärnu finantspartner Holm pank ning võisteldi 125 cm parkuuris. Selle sõidu võitsid ühtede ümberhüpetega Kati Raidma ja Harole, ajaga 37,79. Teise koha said Grete Veske ja Zinzino, ajaga 38,43 ning kolmandale kohale tulid Helene Pruunsild ja Camara Z, ajaga 39,84. Lisaks kuulutati selle sõidu lõpus välja kahe päeva arvestuses ka kaks eritiitlit koos eriauhindadega Holm pangalt. Classic Pärnu parim juunior 2021 tiitli võitis Leedu võistleja Beatrice Endzinaite hobusel Mowgli Vande Wijngaardhoeve ning parimaks nooreks ratsanikuks kuulutati Anette Lepik, hobusel Samurai’s Miracle.

Päeva kolmas sõit oli mõeldud noortele ehk 5–7-aastastele hobustele 120/125/130 cm takistustel, mille esitlejaks oli Moller Auto Pärnu. Selles sõidus olid parimad Hanno Ellermann ja Kristallo, ajaga 23,80. Teisele kohale tulid Linda Randpere ja Zuriso, ajaga 25,19. Kolmandana lõpetasid Andres Udeküll ja Porche, ajaga 26,72. Selle sõidu raames kuulutati välja ka Classic Pärnu 2021 parim noor hobune. Selle tiitli koos Eesti Sporthobuste Kasvatajate Seltsi eriauhinnaga pälvis ratsu nimega Hoshi No Senshi K.S.H, kellega sõitis Hanno Ellermann.

Enne võistlusi:

Classic Pärnu peakorraldajate Siim Nõmmoja ja Agris Juhkovi sõnul on võistlema oodatud üle 100 hobuse ja ratsaniku Eestist, Lätist ja Leedust. «Kahel päeval toimub kokku kaheksa võistlussõitu, kus saab näha 115–140 cm takistuste ületamisi. Põhisõit Classic Pärnu Grand Prix leiab aset pühapäeva õhtul. Lisaks toimub areenil mõlemal päeval koolisõidu show, mis tutvustab pealtvaatajatele ratsaspordiala, mille Eesti esindaja äsja olümpiale pääses.»

Classic Pärnu ei ole ainult spordisündmus, vaid pakub pealtvaatajatele ka muud meelelahutust ja kultuuriprogrammi. «Areeni kõrval on avatud külaliste restoran, kus saab hea toidu ja veini kõrvale tipptasemel ratsasporti vaadata. Kuursaali ees on toimumas minimess, kus tutvustatakse sündmuse toetajate tooteid ja teenuseid ning peredel on võimalus proovida poni- või vankrisõitu. Laupäeval kell 14 toimub koostöös Pärnu muusikafestivaliga Kuursaali kõlakojas Kaitseväe orkestri tasuta kontsert «Kaunimad laulud»,» rääkis korraldaja.

Pärnu rannajalgpalli staadionil ehk Pärnu Beach Arenal toimuva takistussõidu võistluse areeni ettevalmistamine algas juba nädala esimeses pooles. «Pehme liivaväljaku muutmine kõvaks ratsaspordiareeniks nõuab pea nädal paljude inimeste tööd ja vaeva. Päästjad aitasid merest vett tuua areeni kastmiseks ning teerullid töötasid maa siledaks rullimisel. Kõik selleks, et sportlastel oleks hea ja ohutu selles unikaalses kohas publiku ees võistelda,» selgitas Nõmmoja.

Korraldajad loodavad, et Classic Pärnu aitab ratsasporti laiemale publikule tutvustada. «Loodame, et tuues võistlushobused ja tippratsanikud Pärnu linnaelanikele ja külalistele nii lähedale, toome ka sellele spordialale juurde noori huvilisi ja toetajaid, kes varem ratsaspordiga kokku pole puutunud,» rääkisid korraldajad.

Ajakava

Laupäev, 17. juuli

Reedel korraldatud esimese Classic Pärnu 2021 takistussõidu võistluse 90–100 cm takistustel võitsid Kristyn Ojaste ja History, ajaga 54,10, kes said ühtlasi ka tiitli Classic Pärnu Tõusev Täht. Teisele kohale tulid Birgit Adler ja Domingo, ajaga 56,40 ning kolmanda koha saavutasid Caroly Viikmaa ja Wilhelmina, ajaga 57,62.

Laupäeva hommik algas Eesti Ratsaspordi Arendamise SA esitletud 115 cm sõiduga, mille võitsid Karolin Jaani hobusel Avensis, ajaga 41,85. Teisele kohale tuli Liisi Põldots hobusel Goingon Van De Rikse, ajaga 42,42 ning kolmandana lõpetas võistluse Lembe Hunt hobusel Moon Way, ajaga 42,65.

Teises sõidus, mida esitles Classic Pärnu finantspartner Holm pank ning kus ületati 125 cm takistusi, oli parim Anette Leppik hobusel Samurai’s Miracle, ajaga 59,94. Teiseks tulid Elizabeth Põder ja Piccolina, ajaga 60,73 ning kolmandana lõpetasid Kati Raidma ja Harole, ajaga 65,27.

Cramo Estonia AS esitletud noorte hobuste sõidus, 115/120/125 cm kõrgustel takistustel osutusid parimateks Hanno Ellermann ja Soshi No Senshi K.S.H, ajaga 68,54. Teisele kohale tulid Siim Sinijärv ja Saxello K, ajaga 69,27 ning kolmandale kohale tulid Piret Ervald ja Pronto Van De Maltahoeve, ajaga 70,15.

Päeva viimase sõidu, Prix de Netikino, 130 cm parkuuris, võitsid ühtede ümberhüpetega Urmas Raag ja Van Damme, ajaga 51,26. Teise koha saavutasid Piret Ervald ja Joie De Ma Vie, ajaga 55,36 ning kolmandale kohale tulid Hanno Ellermann ja Kristallo, 4 karistuspunkti ja ajaga 42,95. Selles sõidus kuulutati välja ka Classic Pärnu parim U25 noor ratsanik, kes sai eriauhinna Eesti Ratsaspordi Arendamise Sihtasutuselt. Tiitli pälvis 16-aastane Lene Varula hobusega Lopez.

Lisaks meeleolukale takistussõidule sai publik tutvuda ka koolisõidu reeglite ja rutiinidega, kui demonstratsioonesinemise tegid Carolyn Viikmaa hobusel Elina ning Riin Ingre Saare ja Maribel Tuiken vastavalt koos ratsudega Kaliber DP ja Jazz Hit.

9.50 Klass 1 – 115 cm, avatud klass – Prix de Eesti Ratsaspordi Arendamise SA

12.35 Klass 2 – 125 cm, avatud klass ja U25 arvestus – Prix de Holm pank

14.50 Klass 3 – 115/120/125 cm, avatud noortele hobustele – Prix de Cramo Estonia AS

16.10 Show-programm areenil – Koolisõidu demonstratsioonesinemine – Pärnumaa parim amatöörklassi koolisõitja Riin Ingre Saare ja koolisõitja Maribel Tuiken. Esitleb VP Kinnisvara

18.00 Klass 4 – 135 cm, avatud klass – Prix de Netikino

Pühapäev, 18. juuli

9.50 Klass 5 – 115 cm, avatud klass – Prix de Pärnu linn

12.25 Klass 6 – 125 cm, avatud klass ja U25 arvestus – Prix de Holm pank

15.30 Klass 7 – 120/125/130 cm, avatud noortele hobustele – Prix de Moller Auto Pärnu

16.45 Show-programm – Koolisõidu demonstratsioonesinemine – Pärnumaa parim amatöörklassi koolisõitja Riin Ingre Saare ja Maribel Tuiken. – Esitleb VP Kinnisvara

18.25 Klass 8 – Classic Pärnu Grand Prix, 140 cm , avatud klass

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles