Bermudast sai väikseim suveolümpial kuldmedali võitnud riik (2)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Võidukas Flora Duffy poseerimas Bermuda lipuga.
Võidukas Flora Duffy poseerimas Bermuda lipuga. Foto: Frank Hoermann / SVEN SIMON via www.imago-images.de

Flora Duffy tegi naiste triatlonis Bermuda spordiajalugu, kui temast sai saareriigi esimene olümpiavõitja. Ühtlasi sai Bermudast nõnda väikseima elanike arvuga riik, kelle atleet suveolümpial poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud.   

63 000 elanikuga Bermuda puksis esikohalt 112 000 elanikuga Grenada, kelle seni ainus kullahetk pärineb 2012. aasta Londoni mängudelt, kui Kirani James võidutses meeste 400 m jooksus. Neli aastat hiljem Rio mängudelt tõi James saareriigile ka nende teise medali, kui sai kaela hõbeda.

Kolmandat kohta selles arvestuses hoiab 389 400 elanikuga Bahama, kes noppis oma esimese olümpiakulla 1964. aastal Tokyos, kui Star-klassi purjetamises triumfeerisid Cecil George Cooke ja Durward Randolph Knowles. Hiljem on saareriik olümpiamängudelt teeninud veel viis olümpiakulda, millest ühe tõi neile Rio mängudelt mitmevõistleja Maicel Uibo abikaasa Shaunae Miller-Uibo. Kokku on Bahama medalisaldo olümpialt 6 kulda, 2 hõbedat ja 6 pronksi.

«Olen jätkuvalt šokis. Olen nii õnnelik ja kergendustunne on suur. See on mulle ja ka Bermudale suur saavutus, see on esimene olümpiakuld ja väga eriline,» ütles Atlandi ookeanis asuvale väikeriigile nende teise olümpiamedali toonud Duffy pärast võistlust Kanal 2-le antud intervjuus. Bermuda esimene autasu pärineb 1976. aasta Montreali mängudelt, kui poksija Clarence Hill sai kaela pronksmedali.

Siinkohal on siiski tähtis rõhutada, et Bermuda haaras väiksustiitli endale ainult suveolümpia arvestuses. Sest kui võtta arvesse ka taliolümpiamängud, siis kuulub väikseima riigi medaliau hoopiski 38 000 elanikuga Liechtensteinile.

Kääbusriik avas oma medaliarve juba 1976. aastal Innsbruckis ning esimese kulla teenis Hanni Wenzel neile neli aastat hiljem Lake Placidis. Kokku on Liechtensteini sportlased võitnud taliolümpialt kümme medalit. 

Võrdluseks, Eestil on taliolümpialt vastu panna seitse autasu.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles