Galerii ⟩ Minaškin valusast kaotusest: ma ei saanud lihtsalt haaret täna kätte

Ville Arike, Tokyo
Copy

Eesti judoka Grigori Minaškini olümpiaturniir Tokyos lõppes ühe matšiga, ta kaotas lisaajal waza-ariga Mongoolia sportlasele Otgonbaatar Lkhagvasürenile. Minaškin oli pettunud, sest matš oli võidetav.

Matši normaalaeg ehk neli minutit ühtegi võtet ei toonud. Mõlemad olid selle aja jooksul teeninud kohtunikult ka ühe hoiatuskaardi. Lõpuks siiski suutis Mongoolia sportlane sooritada võtte ja matši lõpetada.

«Täna ei olnud minu päev, sest mitte miski ei tulnud välja,» ütles Minaškin Kanale 2-le. «Ma ei saanud haaret kätte. Tema kimano oli kehale väga lähedal, aga see pole vabandus.»

Kirjutava pressi esindajatele lisas Minaškin, et tegemist oli väga ebamugava vastasega ja matš ei läinud niimoodi, nagu ta lootis. «Ta hoidis väga hästi tasakaalu ja ma ei tunnetanud, kuhu ta võib kukkuda. Ta on sama pikk kui mina, aga raskuskese asub tal veel madalamal, ta pressis kogu aeg peale ja ma ei olnud selleks piisavalt valmis.»

Haarde võtmiseks on vaja saada vastase kimono kätte. Minaškin näitas enda kimonot, et selle ja tema keha vahel on piisavalt ruumi. Lkhagvasüreniga oli aga teistmoodi: «Tal ei olnud üldse seda ruumi. Oli vaja kuskilt leida seda haaret, kui tahtsin võita, aga seekord ei tulnud välja. Mul on väga kahju, et see natukene, mis jäi puudu, maksis võidu. Aga niisugune see judo on.»

Lisaajal läks Minaškini pea veidi veriseks, tehti paus ja pea seoti kinni. Sportlane ise märkis, et tema meelest polnuks arstidel vaja sekkuda ning tema jätkanuks matši. «Ma ei tea, kas see paus andis rohkem taastumisaega mulle või vastasele. Ent pärast pausi ei tulnud mul enam üldse midagi välja,» lausus Minaškin.

«Siin olümpial on kogu aeg asjad teistmoodi. Isegi shido (hoiatus - toim), mille sain, oli selle eest, et astusin välja tatamilt. Kord nad annavad selle mulle, et läksin välja ja teine kord annavad talle, et ta lükkas mind välja. Ma ei tea, kuidas see paistis, aga ma ei läinud tagasi niisama, ta lihtsalt peaga ja kätega surus mind tatamilt välja ja siis anti mulle shido. Muidu olnuks ma nendega 2:0 ees, aga nüüd oli seis võrdne ja lõpus oli vastane värskem.

Kokkuvõttes mul paar võimalust oli, saga samamoodu oli temal. Oli enam-vähem võrdne matš.»

Minaškin oli ka viis aastat tagasi Rios langenud välja esimeses ringis. Ta nentis, et loomulikult on pettunud, sest lootis sel korral pikemalt konkurentsis püsida. Judoka muigas, et tundis end nii siin Tokyos kui ka Rios võistluspäeva hommikul hästi, ja küsis: «Äkki tuleb järgmisel korral end halvasti tunda ja läheb paremini?»

Et lohutusmatšidele pääsevad ainult veerandfinaalide kaotajad, sai Minaškini turniir läbi. Üks matš hiljem juhtus sama ka Lkhagvasüreniga, kelle matš Euroopa meistri Peter Paltchikiga läks samuti ühtegi võtet sooritamata lisaajale, ent seal tõmbas pikema kõrre Iisraeli esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles