PM ARHIIV ⟩ Olümpia neljas naine: Alusalu vormis pentsikust võistlusformaadist supertulemuse

Ott Järvela, Pyeongchang
Copy
Saskia Alusalu Pyeongchangi olümpial.
Saskia Alusalu Pyeongchangi olümpial. Foto: PM/SCANPIX BALTICS

Kiiruisutaja Saskia Alusalu teatas täna, et paneb sportlaskarjäärile punkti. Postimees taasavaldab sel puhul toonase sporditoimetuse pealiku Ott Järvela kolumni (algselt ilmus 25.02.2018) sellest, kuidas Alusalu saavutas Pyeongchangi olümpial neljanda koha ja miks seda ei tasu alavääristada. Avaldame teose täismahus ja muutmata kujul.

Saskia Alusalu neljas koht Pyeongchangi taliolümpiamängude kiiruisutamise ühisstardiga sõidus on kombinatsioon pentsikust, et mitte öelda ebaküpsest võistlusformaadist, sportlase targast ja julgest taktikavalikust ning samasuguse ambitsiooniga konkurentide puudumisest.

Esmalt formaadist. Kiiruisutamise ühisstarti on sisse programmeeritud üks suur ebaloogilisus: vahefinišites jagatavad punktid ei suuda mitte mingil tingimusel aidata kaasa medalivõidule. Isegi kui sportlane võidab kõik kolm vahefinišit, nagu Alusalu täna, ei aita see teda mitte mingil juhul üldises paremusjärjestuses neljandalt kohalt kolmandaks, kolmandalt teiseks või teiselt esimeseks. Vahefinišites saab koguda maksimaalselt 15 punkti, aga finišis jagatakse esikolmikule 60, 40 ja 20 punkti.

Kui võistlusel on tähtsus ka kohtadel neljandast allapoole, nagu ühisstardi poolfinaalis, kus eesmärgi saavutamiseks sobisid ka kohad 4.–8., pole säärasel punktisüsteemil suurt viga. Aga finaalis tekitab säärane olukord kaks eraldi võistlust, ühe medalitele ja teise neljandale kohale, kusjuures tänases olümpiafinaalis otsustas selles teises osaleda ainult üks sportlane – Saskia Alusalu, kes tolle võistluse ka võitis ja Pyeongchangist neljanda kohaga koju naaseb.

Säärane formaat on kummaline (võistlusala noorust arvestades on ehk asjakohane ka omadussõna «ebaküps») ja olümpiamängudel ainulaadne. Kui lühiraja kiiruisutamise teatesõitudes, samuti lumelaua- ja suusakrossis on B-finaal eraldi start, siis kiiruisutamise ühisstardis peetakse see ära põhivõistlusel ning osaleda saavad need, kes otsustavad, et A-finaal pole neile jõukohane või meelepärane.

Aga kas kõik see vähendab Alusalu neljanda koha väärtust? Ei. Reeglite ärakasutamine enda hüvanguks ja oma eesmärkide nimel on spordi lahutamatu osa. Täpselt nagu Sebastien Ogier pani reegliraamatu enda kasuks mängima Rootsi ralli punktikatse eel (hankis endale punktikatse eel võetud ajatrahvi abil soodsama stardipositsiooni, millega sealt rohkem punkte teenida) või Luis Suarez 2010. aasta jalgpalli MMi veerandfinaalis (tõrjus lisaaja viimasel minutil väravajoone meelega käega Ghana löögi ja hoidis ära värava; Ghana eksis penaltil; järgnes penaltiseeria, mille võitis Uruguay), tegi Alusalu seda täna.

Pyeongchangi olümpiafinaalis otsustasid ülejäänud 15 sportlast vahefinišitest punktide korjamise ja neljanda koha sihtimise asemel püüda medalivõitu. See oli nende valik. Alusalu mitte. See oli tema valik.

Jah, teoorias võinuks juhtuda, et grupp või jälitajad ei püüagi eestlannat kinni, aga see tõenäosus ei küündinud ühe protsendinigi. Ent võimalus, et varajase spurdiga õnnestub teenida vahefinišitest neljanda koha andvad punktid, mõnikümmend korda suurem. Alusalu otsustas sellele panustada ning see õnnestus. Muuseas, täpselt sama taktikaga lunastas ta Calgary MK-etapil olümpiapääsme. Oma võimete adekvaatne hindamine ning neist reeglite raames maksimumi võtmine ei ole asi, mida tippspordis laitma peaks.

Samas tunnistan ausalt: Alusalu finaalsõidu ajal polnud hinges valitsev emotsioon võrreldav nende Eesti sportlaste medalivõitlustega, mida olen olümpiamängudel oma silmaga tunnistanud (Heiki Nabi hõbe- ja Gerd Kanteri pronksmedal Londonis 2012, sõudmise neljapaadi neljas koht). Põhjus lihtne – tegu oli neljanda koha püüdmisega, võimaluseta sekkuda medalivõitlusse. Aga kui see tõik aja jooksul ununeb, siis neljas koht jääb protokolli.

Peale kõige muu, kui üldiselt neljandaks ikka jäädakse, siis Alusalu kahtlemata tuli neljandaks, mitte ei jäänud. Formaat, konkurendid ja nende ambitsioonid pole Alusalu mure. Tema on olümpia neljas naine. Ja see on supertulemus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles