Kas õige pale hakkab paistma? Taliban keelustab naiste sportimise

Christopher Krutto
Copy
Naised Afganistanis enam spordivõistlustest osa ei võta.
Naised Afganistanis enam spordivõistlustest osa ei võta. Foto: AAMIR QURESHI/SCANPIX

Hiljuti Afganistanis võimu haaranud terroriorganisatsioon Taliban on proovinud ennast näidata küll heast küljest, kuid tegelikkus kipub nende juttu varjutama. Äsja tunnistas Talibani kultuurikomisjoni asejuht Ahmadullah Wasiq, et naised riigis enam spordiga tegeleda ei tohi.

Wasiq andis intervjuu Austraalia väljaandele SBS News, kus oli oma väljaütlemistes enesekindel. «Ma ei arva, et naised tohivad kriketit mängida, sest neil ei ole vaja kriketit mängida. Nad võivad sattuda olukorda, kus nende nägu või keha ei ole kaetud ja islam ei luba naisi nii näha,» sõnas kultuurikomisjoni asejuht, kelle sõnul laieneb keeld ka teistele aladele.

«Meil on meediaajastu ja sündmustest tehakse pilte ning videosid ja inimesed vaatavad neid. Islam ja Islamiemiraat ei luba naistel mängida kriketit või muud ala, kus nad võiksid end paljastada,» jätkas Wasiq.

Kultuurikomisjoni asejuht kinnitas, et mehed võivad sportimisega jätkata nagu varem. Ometi on Afganistani kriketimeeskonna tulevik küsimärgi all, sest rahvusvaheline kriketiliit nõuab oma liikmetelt, et neil oleks ka naiste koondis. Wasiqi sõnul ei ole nad selliseks kompromissiks valmis – naised tohivad kodust lahkuda vaid siis, kui vaja, näiteks poodi minekuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles