Salapärane tervisemure jättis Johanna Talihärma konkurentidest maha

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Johanna Talihärm.
Johanna Talihärm. Foto: Jarek Jõepera

Möödunud nädalavahetusel kontrollis praktiliselt kogu Eesti laskesuusaparemik vormi suvistel meistrivõistlustel. Erandina polnud stardis aga Johanna Talihärma, kes on teistega võrreldes ettevalmistuses kuu aega maas.

Nimelt niitis mullu MK-sarjas 97 punkti kogunud naise maha salapärane haigus. 

«Augusti alguses olin kümme päeva palavikuga kimpus ning taastun sellest veel praegugi. Arstid tegid igasuguseid teste ja minu müstilise palaviku kõige tõenäolisem põhjus on see, et minu kehal sai lihtsalt koormustest villand,» avaldas Talihärm 23. augustil.

Praeguseks on haigusperiood juba möödas, kuid kaotatud aega mõistagi sõrmenipsust tagasi ei tee. «Ma praegu julgeks öelda, et olen põhimõtteliselt terve, aga veel väga nõrk. Varsti saan hakata treenima loodetavasti. Võtsin antibiootikume ja loodetavasti see aitab,» lausus Talihärm ERR-ile.

Mis täpselt viga oli? «Ega ei olegi päris kindel. Mul oli lihtsalt väga pikalt palavik,» kostis eestlanna ega osanud ka täpsustada, millal ta uuesti koondise- ja MK-karusselliga liitub.

Seda, kuidas haigus tema jaoks täpselt kulges, on Talihärm selgitanud varem juba ühismeedias. «See on uskumatu, kuidas suudame viia oma keha ja vaimu sellise piirini, kus nad peavad puhkuse saamiseks haigestuma. Oleme vastupidavusala sportlased, piiride ületamine ongi see, mida iga päev teeme,» kirjutas eestlanna.

«Haiguse esimesel päeval ei soovinud ma üldse trenni teha, aga mul oli treeningplaan tehtud ja tahtsin sellega edasi minna. Ühiskond rõhutab meile pidevalt: suru rohkem, ära ole allaandja! Ilmselt ei näinud ma liiga hea välja ning mul soovitati ennast kraadida. Sain vajaliku kinnituse, et ma pole laisk, vaid lihtsalt palavikus,» lisas 28-aastane sportlane.

«Vaimne tervis peab olema esikohal ja me peame üritama praegust narratiivi muuta. Tuleb aga alustada iseendast ning nüüd on mul selleks suurepärane võimalus. Ma pole ilmselt päris seal, kus tahaksin Pekingi olümpiat silmas pidades olla, aga õpin ja kes teab, kuhu talv meid viib!»

Pekingi olümpiamängud kestavad 4.–20. veebruarini.

Suvebiathloni Eesti lahtised meistrivõistlused 2021:

Meeste 10 km sprint:

1. Renee Zahkna (1; 24.17,7)

2. Kalev Ermits (2; +25,7)

3. Raido Ränkel (4; +56,0)

Naiste 7,5 km sprint:

1. Tuuli Tomingas (1; 21.30,5)

2. Regina Oja (1; +29,5)

3. Susan Külm (2; +45,6)

Meeste ühisstart (12,5 km):

1. Vytautas Strolia (1; 32.40,2) Leedu

2. Rene Zahkna (1; +29,5)

3. Tomas Kaukenas (3; +1.05,1) Leedu

Naiste ühisstart (10 km):

1. Baiba Bendika (5; 44.06,5) Läti

2. Kadri Lehtla (2; +8,8)

3. Natalja Kocergina (4; +51,3) Leedu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles