WADA kaalub kanepi keelatud ainete nimekirjast eemaldamist

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Sha'Carri Richardson.
Sha'Carri Richardson. Foto: JONATHAN FERREY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP/SCANPIX

Maailma Antidopinguagentuur (WADA) hakkab arutama, kas kanep peaks jääma keelatud ainete nimekirja või mitte.

Küsimus tekkis WADA päevakorda pärast ameeriklanna Sha'Carri Richardson positiivset dopinguproovi, mis jättis 21-aastase sprinteri eemale Tokyo olümpiamängudelt.

Richardson võitis 100 m sprindis USA olümpiamängude katsevõistlused, joostes poolfinaalis naiste kõigi aegade kuuenda aja. Samal võistlusel andis ta dopinguproovi, millest leiti kanepi tarvitamise jälgi. Richardsoni sõnul tarvitas ta kanepit, et tulla toime ema surmast tekkinud leinaga.

Nii USA antidoping kui ka kergejõustikuliit tundsid sportlasele kaasa, sest uskusid, et naine ei kasutanud keelatud ainet sooritusvõime parandamiseks. Samas tõdesid mõlemad organisatsioonid, et reeglid on reeglid.

Kanepi tarvitamise eest võib sportlane silmitsi seista kuni nelja-aastase võistluskeeluga. Kui sportlane suudab tõestada, et ei tarvitanud ainet sooritusvõime parandamiseks, võib karistuse vähendada kolme kuu pikkuseks. Kui sportlane on valmis liituma võõrutusprogrammiga, võib karistust veel kahe kuu võrra vähendada.

WADA vaatab dopingureeglid üle järgmise aasta alguses, kuid kindel on see, et vähemalt 2022. aastaks jääb kanep keelatud aineks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles