Euroopa meister meenutab elulooraamatus oma karmi valikut: surm või doping

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Elina Gustafsson (sinises).
Elina Gustafsson (sinises). Foto: Instagram @ellugee

Mullu sportlaskarjääri lõpetanud Soome poksija Elina Gustafsson meenutab oma värskes elulooraamatus, kuidas ta neli aastat tagasi karmi valiku ees seisis. 

Gustafsson meenutab raamatus 2017. aasta lõpus toiminud võistlusreisi, kui ta oli tagasiteel Poolast kodumaale. Lennujaamas sai nälja kustutamiseks ostetud tuunikala võileib, mis põhjustas soomlannal aga tõsise allergilise reaktsiooni. 

Esialgu lootis Gustafsson, et see ajapikku möödub, kuid võrdlemisi kiirelt sai selgeks, et nii lihtsalt ta ei pääse. Nii pöördutigi lennujaama arstide poole, kes edastasid halvad uudised. 

Kuna naise olukord oli muutunud vahepealse ajaga hullemaks – ta keha oli üleni punane ja silmad paistes – leidsid arstid, et Gustafssonile tuleks anda teatud tablette. Konks seisnes aga selles, et ravimi üks põhikomponente oli keelatud ainete nimistusse kuuluv steroid. 

Soomlanna treener helistas seejärel Soome olümpiakomitee peaarstile, et uurida, kuidas nad peaksid talitama. Vastuseks kõlas, et säärane ravim on lubatud ainult eriloaga.

Kuna surm oli silme ees, otsustati droog ikkagi sisse võtta ning eriloa paberimajandusega hakati tegelema tagantjärele. Etteruttavalt tasub mainida, et see siiski saadi, kuid kerge hilinemisega. Sestap polnud Gustafssonil järgmiseks, Bulgaarias toimunud võistluseks seda veel olemas. Seetõttu tuligi tal seal võistlemisest (ja seeläbi dopingukontrollist) pääsemiseks valetada, et teda tabas migreenihoog, mis ei luba tal ringi astuda.  

«Elina oli selle vale üle meeletult vihane. Kuid kas see on tõesti nii suur saladus, et tema kehasse süstiti allergilise reaktsiooni tõttu keelatud ainet? Ta ise oli igatahes veendunud, et ei maini seda kellelegi. Isegi mitte oma toakaaslasele. Ent kas olnuks parem, kui Elina saanuks tuunikala tõttu surma?» kirjutatakse raamatus. 

Gustafsson tuli –69 kg kaaluvate naiste seas 2018. aastal Euroopa meistriks, kaks aastat varem sai ta MMil kaela pronksise autasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles