Põhjalik uuring: fännideta kadus ka koduväljakuefekt

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Tühi staadion. Pilt on illustreeriv.
Tühi staadion. Pilt on illustreeriv. Foto: BAY ISMOYO

Jalgpallis on ammuilma räägitud koduväljakuefektist, kuid Salzburgi Ülikooli spordipsühholoogide värske uuring näitab, et sellest saab rääkida ainult siis, kui tribüünidel elavad omadele kaasa ka fännid. 

Nimelt uurisid nad kaheksa Euroopa tippliiga (Hispaania, Inglismaa, Saksamaa, Itaalia, , Venemaa, Türgi, Austria ja Tšehhi) 1286 kohtumist: ca 600 mängu hooajal 2018/19, mil fännid olid veel tribüünidel ning sama palju mänge hooajal 2019/20, mis peeti suletud uste taga.

Väljaandes «Frontiers in Sports and Active Living» avaldatud uuringutulemustest selgus, et tühjade tribüünide ees võitis kodumeeskond märgatavalt vähem kohtumisi ning lisaks teenisid nende mängijad tunduvalt rohkem kollaseid kaarte.

Kui publiku ees mängides võitis kodumeeskond 48,1 protsenti kohtumistest, siis suletud uste taga langes see 39,8 protsendi peale. Kaotuste protsent suurenes samal ajal 27,6 pealt 36 protsendini. Viikide osakaal jäi laias laastus samaks. 

Veelgi suurem erinevus tuli välja aga kollaste kaartide võrdluses. Nimelt ilmnes, et tühjade tribüünide ees toimunud kohtumistel jagati kodumeeskonnale (või õigupoolest teenis kodumeeskond) 26 prontsenti rohkem hoiatusi. Külalismeeskonna kollaste arv tõusis samal ajal kõigest kolm protsenti. 

Mõlemal muutusel on teadlaste sõnul ka selge seos: kui fänne staadionil pole, pole kohtunikel survet eksida, mistõttu julgetakse rohkem otsuseid vastu võtta. «See näitab, et kohtunikud annavad üldiselt kodumeeskonnale alateadvuslikult eelise,» oli nende järeldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles