EOK president Sõõrumaa: suur tänu sulle, nüüd juba õilis hing Jüri Tamm, tehtu eest!

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Jüri Tamm mullu juunis.
Jüri Tamm mullu juunis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile selgus, et 64-aastaselt on meie hulgast lahkunud kahekordne vasaraheite olümpiapronks Jüri Tamm. Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa märkis järelhüüdes, et Tamm oli suur nii kasvult kui ka vaimult.

Sõõrumaa jätkas: «Pealtnäha rahulikult, kuid sisemiselt põledes ajas Jüri spordiasja. Oli see olümpialt medaleid võites, kodumaistes ja rahvusvahelistes spordiorganisatsioonides tegutsedes või parlamendi töös osaledes.

Eks see kõik jättis Jüri tervisele ka oma jälje. Suur tänu sulle, nüüd juba õilis hing Jüri Tamm, Augusti poeg, tehtu eest! Meie, siiajäänute võimalus on sind mäletada, sulle väga kordaläinud spordi ja liikumise teemat edasi viia ja ka sulle saatuslikuks saanud terviserikkest õppida. Valgustatud teed, Jüri Tamm!»

Tamm tuli kolmandaks nii 1980. aasta Moskva kui ka 1988. aasta Seouli mängudel. Lisaks võitis ta 1987. aasta MMil hõbemedali. 1980. aasta mais püstitas eestlane 80.46ga maailmarekordi, mis püsis aga kõigest paarkümmend minutit, kuna Juri Sedõhh kruttis tippmargi 80.64 peale.

Muide, eelmisel teisipäeval kustus 66-aastaselt Sedõhhi eluküünal. Venemaa kergejõustikuliidu teatel sai kahekordne olümpiavõitja südamerabanduse.

Pärast sportlaskarjääri lõppu oli Tamm tegus poliitikas. Ta on olnud riigikogus ning kavatses kandideerida tänavu oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel Keskerakonna nimekirjas Tallinna linnavolikogusse. Ta oli ka Euroopa Olümpiakomitee Euroopa Liidu komisjoni esimees.

Tamme on autasustatud Hispaania teenetemärgiga Cruz de Oficial, Valgetähe IV klassi teenetemärgiga ning Eesti Olümpiakomitee (EOK) teenetemärgiga. Ta oli tegev ka Monaco prints Albert II fondi töös, mille eesmärk on kaitsta ookeane ja võidelda kliimamuutustega. Ta on olnud EOK asepresident ning Monaco Vürstiriigi aukonsul Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles