Eesti klubidel võimas algus Balti liigas – kolm võitu kolmest

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Ott Varik viskas Viljandi HC võidumängus Balti liiga tiitlikaitsja Klaipeda HC Dragunase üle kümme väravat.
Ott Varik viskas Viljandi HC võidumängus Balti liiga tiitlikaitsja Klaipeda HC Dragunase üle kümme väravat. Foto: BHL

Mänguderohkel nädalavahetusel käsipalli Balti liigas olid päeva esimeses pooles üheaegselt kolmes riigis võistlustules kolm Eesti klubi. Viljandi HC alistas võõrsil tiitlikaitsja Klaipeda HC Dragunase, avavõidud said kirja ka HC Kehra/Horizon Pulp&Paper ja Raasiku/Mistra.

Klaipedas algas kohtumine vägagi agressiivselt, harva olid mõlemad meeskonnad platsil täiskoosseisus. Viljandi HC tegutses kaitses suurepäraselt ja pea ilmeksimatult realiseeriti kiirrünnakuid. Seitsmendal minutil viis Ott Varik mulgid juba 5:1 ette. Eduseisul 7:4 jäädi aga üheksaks minutiks «kuivale».

Viljandi võimas kaitse murdis tiitlikaitsja Dragunase

Väravavaht Rasmus Ots hoidis heade tõrjetega Viljandit mängus, kuid 20. minutil jõudis Dragunas viigini. Juhtima Viljandi kodumeeskonda ei lubanud, kiirete rünnakulahendustega rebiti jälle ette, kui Aleksander Pertelson tegi 12:9. Puhkepausile mindi eduseisul 12:11.

Viljandi tuli riietusruumist väga isukalt, nelja minutiga tehti 4:0 vahespurt ja kapten Kristjan Koovit viis külalised 17:12 juhtima. Kahel korral tuli Dragunas ühe värava kaugusele, kuid Viljandi tegutses kindlalt ning ikka ja jälle põgeneti nelja-viiega ette.

Mark Lõpp viskas 54. minutil mulgid 24:19 juhtima ning «draakonite» selgroog oli murtud. Lõpuvile märgistas Viljandi suurepärast 27:23 võitu Balti liiga tiitlikaitsja üle. Ott Varik viskas üleplatsimehena kümme väravat, Kristo Voika tabas kuus ja Pertelson kolm korda.

«Võõrsil on alati mõnus võita, aga Klaipedas oleme ennegi häid esitusi teinud – võib-olla meile see saal sobib. Tavaliselt on meil kohtumiste algused raskelt sujunud, aga täna saime suisa ideaalselt minema. Aga kiirelt tulnud edu andsime veel kiiremini käest,» kommenteeris Viljandi peatreener Marko Koks.

«Võidu võti oli täna kindlasti meie kaitsetöö. Tegutsesime seal väga hästi ning tänu sellele saime ka palju kiireid ja lihtsaid väravaid. Teisel poolajal olime tähtsatel hetkedel vastasest kindlamad ja saime väärtusliku võidu,» lisas Koks.

Meeskond tegi peatreenerile sünnipäevakingi

Raasiku/Mistra läks Balti liiga avavõitu püüdma Läti klubi Ludza SK Latgolsi vastu ning alustas suurepäraselt – neli erinevat skoorijat ja eestlased said 4:1 juhtima. Paaril korral lubati vastane ühe värava kaugusele, enne kui vahet kasvatati. Hästi toimisid ääred Rauno Ausi ja Enrico Antoni esituses ning tagaliinist pommitas Rauno Kopli.

Aus tegi 25. minutil seisuks 15:10 ja vaheajaks oli Raasiku/Mistra ees 18:13. Teise pooltunni esimesed kümme minutit möödusid täielikult külaliste kontrolli all. Ludza sai kirja vaid ühe värava, samal ajal kui Anton, Aus ja Vladislav Naumenko tabasid seitse korda. Väravavaht Viktor Nikolajev saatis palli tühja puuri seisuks 21:14.

Kindlat edu hoidis Raasiku lõpuni ning tegi peatreener Jüri Lepale sünnipäevakingituse ajaloolise esimese Balti liiga võidu näol, tulemusega 33:23. Naumenko viskas seitse, Anton viis ning Aus ja Kopli neli väravat.

«Saime oma mängu hästi jooksma ning kuigi me ise võib-olla kõige paremat esitust ei teinud, polnud vastane täna liiga heast klassist. Kõik mehed said mänguaega ja võtavad kaasa vägagi positiivse emotsiooni,» sõnas 63. sünnipäeva tähistav peatreener Lepp.

Kehra alistas hooaja esimeses kodumängus leedukad

Tänavuse hooaja esimeseks kodumänguks tuli HC Kehra/Horizon Pulp&Paperile külla Balti liigat kahe võiduga alustanud Alytuse Varsa-Stronglasas. Kodumeeskond oli algul hädas nii kaitses kui ka rünnakul ning 17. minutil oldi juba 6:10 taga.

Siis saadi kaitse pidama ja Mikola Naum tegi hiilgavat tõrjetööd. Rünnakulgi tuli õnnestumisi ning viis minutit hiljem tõi Tanel Vilks tabloole 10:10 viigi. Poolteist minutit tuli aga neljakesi platsil olla ning vastased said 13:10 juhtima.

Poolaja lõpp kuulus täielikult Kehrale, leedukate võrku saadeti viis vastuseta palli ning Sergio-Silver Kreegimaa täpsest viskest mindi puhkama eduseisul 15:13. Kehralased jätkasid pärast pausi sealt, kus pooleli jäädi ning õnnestumisi tuli nii positsiooni- kui ka kiirrünnakutest.

Kreegimaa tegi 40. minutil juba 20:15 ja seejärel tõrjus Naum vastaste karistusviske, aga ikkagi jooksis rünnak siis veidi kinni. Kümme minutit hiljem jõudis Varsa-Stronglasas 21:21 viigini, aga kaks Mamporia pommviset aitasid viis minutit enne lõppu Kehra 25:22 ette.

Kolme järjestikuse tabamuse abil võrdsustasid leedukad jälle mänguseisu, aga Mamporia, Kreegimaa ja Naum olid võtmefiguurideks 27:25 võidu vormistamisel. Mamporia tabas seitse, Danil Gumjanov kuus, Kreegimaa neli ja sünnipäevalaps Indrek Normak kolm korda.

***

Kolmele päeval saadud võidule käsipalli Balti liigas lisandus Eesti klubidele laupäeva õhtul veel üks, kui Põlva Serviti alistas kodusaalis Kaunase Granitas-Karysi 30:22 (15:8). SK Tapa jäi võõrsil alla Läti meister Dobele ZRHK Tenaxile 22:34 (10:19). 

Balti liiga hooaega võõrsil kahe võiduga Leedu klubide üle alustanud Põlva Serviti läks koduses Mesikäpa hallis vastamisi järgmise eurosarjavastasega. Kaunase Granitas-Karys oli sarnaselt Eesti meistrile Balti liigas startinud täisedu ehk nelja punktiga.

Poolajaks vahe sisse rebinud Serviti edu käest ei andnud

Serviti sai küll 3:1 algedu, ent oli esimese kümne minuti jooksul raskustes realiseerimise ning vastaste kahemeetrise väravavahi Lukas Gurskisi ülemängimisega. Üheksandal minutil tuli viik 3:3, kuid siis hakkas põlvalaste mängumootor paremini tööle.

Kaitses hoiti vastaseid kaheksa minutit väravata, rünnakul tabasid hästi Carl-Eric Uibo, Henri Sillaste ja karistusviskeid realiseerinud Tõnis Kase. Kannatati ära ka kaks minutit, kus tuli mängida kahemehelises vähemuses ja poolaja võitis Serviti 15:8.

Pausilt tulles läks võõrustajatel neli ja pool minutit aega, et väravaarve avada ning Granitas jõudis nelja värava kaugusele. Siis võtsid skooritegemise endi õlule Hendrik Varul ja Anatoli Tšezlov, teisel poolajal väravasuule tulnud Jürgen Lepasson tõrjus karistusviske ning 41. minutil juhtis Serviti 20:13.

Kase karistusviskest tuli 50. minutil seisuks juba 25:16 ja viis minutit hiljem Sander Sarapuu tabamuse järel 28:17. Serviti sai Balti liiga tabelisse kolmanda võidu tulemusega 30:22. Kase viskas võitjate kasuks kuus, Varul ja Sarapuu neli väravat.

Tapa võitles Läti meistri vastu sisukalt

SK Tapa külastas laupäeval Läti viimaste aastate valitsejat Dobele ZRHK Tenaxit. Lisaks vigastatud Vahur Oolupile ja Aleksander Oganezovile jäid reisist Lätti ning Leetu eemale ka mängujuhid Marten Saar ja Endrik Jaanis. Samas oli peatreener Elmu Koppelmannil luksus saata algkoosseisus platsile kolm vasakukäelist pallurit.

Tapa läks küll ukrainlase Igor Berežnõi viskest juhtima, ent seitsmendal minutil olid juba 6:2 ees võõrustajad. Neli minutit hiljem juhtis Tenax 9:3, aga paar pommviset Berežnõilt ja värav joonemängija Artur Morgensonilt hoidsid seisu tasakaalus – 10:6. Siis jäi Tapa üheksaks minutiks väravata ning lätlased põgenesid eest, vaheajaks juhtis Tenax 19:10.

Tapa jätkas tubli võitlust teiselgi poolajal, ehkki korduvalt tuli mängida vähemuses ning 39. minutil sai kolmanda eemaldamise tõttu punase kaardi Ilja Kosmirak. Vahepeal tosinale väravale kasvanud vahe suudeti jälle alla kümne viia, kui heasse hoogu sattus Rail Ageni.

Korralikke tõrjeid tegi väravasuul 18-aastane Jens Ülesoo ning Ageni kolme järjestikuse tabamuse toel oli 51. minutil seis 28:19. Tenax võttis lõpuks 34:22 võidu, tapalaste kasuks tabas Ageni seitse, Berežnõi viis ja Gert Trofimov kolm korda.

Eesti klubide pühapäevased mängud Balti liigas:

26.09. 13:00 HK Ogre – Raasiku/Mistra (Ogres)

26.09. 14:00 Dobele ZRHK Tenax – Viljandi HC (Dobeles)

26.09. 14:00 Klaipeda HC Dragunas – SK Tapa (Klaipedas)

26.09. 14:00 HC Kehra/Horizon Pulp&Paper – Kaunase Granitas-Karys (Kehras)

26.09. 16:00 Põlva Serviti – Alytuse Varsa-Stronglasas (Põlvas)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles