Raha voolab ojadena: Kataris toimuva MMi maksumus purustab kõik rekordid

Karl-Joosep Küngas
Copy
2022. aasta jalgpalli MM toimub Kataris.
2022. aasta jalgpalli MM toimub Kataris. Foto: Anton Novoderezhkin / Anton Novoderezhkin/TASS/Scanpix

Spordi suurvõistluste korraldamine nõuab riigilt väga suuri väljaminekuid, ent sellega ollakse ka vastustust võttes arvestanud. Kataris toimuva jalgpalli maailmameistrivõistluste maksumus ületab aga kõiki ootusi.

«Oleme praeguseks kulutanud hoonete ehitamiseks ja kõige korraldamiseks 173 miljardit eurot,» sõnas Katari suursaadik Venemaal Ahmed bin Jassim Al Thani.

Kataris algab jalgpalli suurvõistlus järgmise aasta 21. novembril ning finaal peetakse 18. detsembril. Nõnda toimub esmakordselt jalgpalli maailmameistrivõistlused suve asemel talvel.

«Loodame korraldada maailmameistrivõistlusi, mis avaldavad kogu maailmale muljet. Soovime, et Katari peetaks riigiks, mis toimib hästi ja oleks eeskujuks teistele. Oleme palju võtnud eeskuju Venemaast, kes korraldas suurepäraselt 2018. aastal jalgpalli MMi,» jätkas Katari suursaadik.

Praaeguseks on jalgpalli MMi raames ehitatud kaheksa staadionit, millest võimsaim on areen, mis kannab nime Lusail Iconic. Kokku mahutab see 80 000 pealtvaatajat ning seal peetakse ka MMi finaal.

Lisaks erinevatele staadionitele ehitati erinevatesse linnadesse metrood, lennujaamad, hotellid ja turistide alad. Kõik need peaksid kindlasti valmima enne turniiri avamängu.

Siiski võib juba praegu väita, et Katari MMist saab ajaloo kõige kallim spordivõistlus. Hetkel hoiab seda tiitlit 2014. aastal toimunud Sotši taliolümpiamängud, mille eelarve paisus lõpuks 44 miljardi euroni. Katari MMiga ei ole see ikkagi võrreldav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles