Uus hiid jalgpallimaailmas: Saudi Araabia ostis Inglise jalgpalliklubi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Newcastle Unitedi ründaja Allan Saint-Maximin.
Newcastle Unitedi ründaja Allan Saint-Maximin. Foto: Rui Vieira

Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ületas piraatluse ja inimõigustega seotud probleemid, et osta Newcastle United 300 miljoni naelsterlingi eest (354 miljonit eurot).

Saudi Araabia juhitud investeerimisgrupp ostis Inglismaa jalgpalliklubi Newcastle Unitedi 300 miljoni naelsterlingi eest, olles seega järjekordne ülirikas Lähis-Ida omanik maailma kõige populaarsemas spordialas, vahendab Financial Times.

Kroonprints Mohammed bin Salmani hallatava Saudi Araabia riikliku investeerimisfondi (Public Investment Fund) juhitud konsortsium leppis neljapäeval kokku Premier League'i meeskonna omandamises. Uude omanike gruppi kuuluvad Briti finantsjuht Amanda Staveley ja miljardäridest vennad David ja Simon Reuben.

Saudi Araabia riikliku investeerimisfondi, mis rahastab tehingu 80 protsendi ulatuses, käsitletakse Premier League'i omandikontrolli kohaselt Saudi Araabia riigist eraldi. Tegu on ühtlasi maailma ühe suurima riikliku investeerimisfondiga, mille hinnanguline koguvara on vähemalt 500 miljardit dollarit (433 miljardit eurot).

Premier League teatas, et on lõpetanud ülevõtmisprotsessi vaidluse eelmise omaniku, Briti magnaadi Mike Ashleyga, ning «klubi müüakse viivitamatult konsortsiumile».

Newcastle Unitedi fännid tähistamas klubi ostu.
Newcastle Unitedi fännid tähistamas klubi ostu. Foto: LEE SMITH

Saudi Araabia juhitud ülevõtmine näis möödunud aastal kokku kukkuvat, kuna Inglismaa jalgpalli kõrgliigat juhtiv Premier League ei andnud neile algselt heakskiitu. Viimastel päevadel eemaldati komistuskivid. Muu hulgas lõpetas Saudi Araabia oma vaidluse Kataris asuva ringhäälinguorganisatsiooniga beIN Sports ja lahendas Katari poolt algatatud teleripiraatlusega seotud kohtuasjad.

Sellega lõpeb Newcastle Unitedi 14 aastat valitsenud Mike Ashley võim, kellel oli klubi fännidega vastuolulised suhted, ning ühtlasi tõuseb Newcastle maailma rikkaimate klubide hulka, kellel on piisavalt raha, et astuda vastu Inglismaa ja Euroopa eliidile. Newcastle ei ole alates 1955. aastast võitnud ühtegi suurt kodumaist trofeed.

Vastuolu

Tehing toob Saudi Araabia Euroopa tippklubide omanikeringi koos Manchester Cityga, mille omanikuks on Abu Dhabi valitseva perekonna miljardärist liige ehk šeik Mansour bin Zayed al-Nahyan, ja Prantsusmaa Pariisi Saint-Germainiga, mida kontrollib Katari riigi toetusega fond Qatar Sports Investment.

Pärsia lahe riigid on kasutanud spordiinvesteeringuid, et laiendada piirkondlikku rivaalitsemist ning näidata oma pehmet jõudu kogu maailmas. Aktivistid on nimetanud seda strateegiat «spordipesuks», mille eesmärk on varjata halba inimõiguste olukorda.

Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman, kes on Newcastle Unitedi ostu taga.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman, kes on Newcastle Unitedi ostu taga. Foto: Handout .

Saudi Araabia on oma naabritest maha jäänud, kuid kulutab nüüd kümneid miljardeid dollareid meelelahutus- ja spordiinfrastruktuuri arendamiseks kuningriigis ning meelitab riiki tippsündmusi, sealhulgas Vormel 1, poksi, golfi ja tennist. See kõik on osa prints Mohammedi plaanist kujundada konservatiivsest riigist uus kuvand.

Aktivistid on kritiseerinud Saudi Araabia juhitud konsortsiumi pakkumist Newcastle'i ostmiseks, viidates kuningriigi kehvale inimõiguste olukorrale, sealhulgas Jamal Khashoggi 2018. aasta mõrvale Saudi Araabia agentide poolt.

Amnesty International UK tegevjuht Sacha Deshmukh kritiseeris teravalt Premier League'i otsust tehingu heakskiitmise kohta, öeldes, et nad «peavad paremini mõistma spordipesu dünaamikat ja karmistama oma omandireegleid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles