NIMEKIRI ⟩ Korvpallikoondis läheb valikmängudele vigastatud Jõesaare ja Raiesteta

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Korvpallikoondis.
Korvpallikoondis. Foto: Tairo Lutter

Eesti rahvuskoondise peatreener Jukka Toijala nimetas 22 korvpallurit, kes kandideerivad meeskonda novembris toimuvateks 2023. aasta MM-valikmängudeks.

Peatreenerile teeb heameelt, et kõik korvpallurid, kes on terved, tahavad tulla Eesti koondist esindama.

Toijala pidas heitlust koha pärast 2022. aasta Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril osalevasse rahvusmeeskonda pingeliseks ja mängijad saavad aru, et keegi pole taganud pääset koondise kaheteistkümne liikme hulka. Novembris avaneb korvpalluritel võimalus enda taset näidata nii treenerile kui ka pöidlahoidjatele.

Eesti koondis kohtub 25. novembril võõrsil Saksamaaga ja 28. novembril Saku Suurhallis Iisraeliga. Kodumängu piletid tulevad müüki lähipäevil.

22 koondise kandidaadist kaheksa mängivad välisklubides kas Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias või Hispaanias.

14 Paf Eesti – Läti korvpalliliigas kaasa tegevast kandidaadist neli on BC Kalev/Cramost, kolm KK Viimsi/Sportlandist ja Pärnu Sadamast, kaks TalTechi ja Tartu Ülikool Maks & Mooritsa meeskonnast.

Jukka Toijala
Jukka Toijala Foto: Tairo Lutter

Toijala sõnul on kandidaatide nimekirja lisandunud uusi mängijaid: «Hoiame Eesti parematel ja hea arenguperspektiiviga korvpalluritel tähelepanelikult silma peal. Oluline on mängijat teavitada, et kui ta seekord mingil põhjusel kutset treeningkogunemisele ei saa, siis võib tal eesmärgikindlalt harjutades avaneda võimalus tõusta edaspidi koondise kandidaadiks.»

Toijala külastas oktoobris Saksamaal ja Itaalias leiba teenivaid Eesti koondise kandidaate. Praegu viibib soomlasest treener sama sihiga ringreisil Hispaanias.

«Tahan kohtuda nii juba koondist esindanud kui ka sinna kandideerivate mängijatega silmast-silma, et saada põhjalikumalt teada, kuidas neil võõrsil läheb,» lausus Eesti rahvusmeeskonna peatreener. «Üks osa treeneritööst on anda signaal, et me ei tunne mängija vastu huvi üksnes siis, kui ees seisavad koondise turniirid, vaid ka keset klubihooaega, kui nad panevad aluse karjääri järgmistele etappidele. Hea, kui saame rahulikus õhkkonnas kohvi juua ja vestelda muustki kui korvpallist.»

Samuti soovib Toijala kohtuda välisklubi peatreeneriga ja panna nii talle kui ka klubi eestvedajatele südamele: kõik korvpallurid on Eesti koondisele tähtsad.

Saksamaa - nii Kotsar kui ka Jõesaar sobivas meeskonnas

Hamburgis vaatas Jukka Toijala sealse klubi Towersi mängu Saksamaa kõrgliigas Bayreuthiga. Ta soovis samal ajal näha tegutsemas nii Maik-Kalev Kotsarit kui ka Janari Jõesaart. Paraku viibis Covid-19 positiivse proovi andnud Jõesaar isolatsioonis.

«Mänguväljakule naastes vigastas Janari eurosarja kohtumises hüppeliigest, seega novembris me teda koondist esindamas ei näe,» lausus Eesti rahvusmeeskonna peatreener.

Janari Jõesaar (palliga) Bayreuthi särgis.
Janari Jõesaar (palliga) Bayreuthi särgis. Foto: Fiba Basketball

Toijalale meeldib, kuidas teist hooaega Hamburgi meeskonnas peatreener Pedro Callese käe all mängiv 211 cm pikkune Maik-Kalev Kotsar on edenenud: «Ta täidab tähtsat rolli nii kaitses kui ka rünnakul. Maiki jaoks on nii meeskond kui ka treener väga hea.»

Toijala sõnul sobib ka Jõesaarele praegune koduklubi Bayreuth. «Janari on koondisele väga tähtis, sest teeb musta tööd, võtab lauapalle ja oskab väljakul hästi liikuda,» lausus ta.

Itaalia - eestlased valmistuvad arenguhüppeks

Toijala tutvus Sassaris Kaspar Treieri, Pesaros Henri Drelli ja Pistoias Joonas Riismaa käekäiguga.

«22-aastasel Kaspar Treieril on käsil kolmeaastase lepingu teine aasta,» lausus Eesti koondise peatreener. «Gianmarco Pozzecco, kes meie mängijat Sassarisse tahtis, lahkus peatreeneri ametist. Tundub, et Kasparil on vaja võita uue peatreeneri Demis Cavina usaldus. Mäng-mängult on Kaspari osa suurenenud. Ta täidab kindlat rolli ja liigub arenguteel heas suunas. Sihikul võiks olla jõudmine paari-kolme aasta pärast algviisikusse. Kõige tähtsam on iga päev teha oma tööd nii hästi, nagu mees suudab.»

Kaspar Treier
Kaspar Treier Foto: fiba

Henri Drelli koduklubis Pesaros töötab poole aasta jooksul juba kolmas peatreener. Äsja ametisse saanud Luca Bancchi juhendab ka Läti koondist.

Toijala sõnul sai 21-aastane eestlane Jasmin Repeša käe all juba hästi hakkama ja järgmine peatreener Aleksandar Petrović kasutas eestlast hooajaeelsetes mängudes.

«Kahjuks Henri haigestus hooaja eel ja tema mänguaeg vähenes. Praegu tuleb tal uuele treenerile tõestada oma võimeid ja oskusi treeningutel. Henri on heas vormis ja küllap näeme paaril-kolmel nädalal, kuidas tema mänguminutid muutuvad,» vaagis Eesti koondise peatreener 206 cm pikkuse ääremängija arenguvõimalust.

Henri Drell palliga.
Henri Drell palliga. Foto: VictoriaLibertas/Facebook

Toijalale meeldib, kuidas 19-aastast Joonas Riismaad kasutatakse Itaalia tugevuselt teises liigas osaleva Pistoia Basketi kaitsespetsialistina: «Peatreener Nicola Brienza annab tema hoolde kõige paremad viskajad ja Joonas saab nende ohjeldamisega hakkama. Rünnakul tegutseb ta kindlalt, vabaks jäädes viskab. Mängustiili põhjal võib teda pidada märksa vanemaks ja kogenumaks korvpalluriks.»

Toijala külastas ka U18 vanuseklassi Eesti koondisse kuulunud 17-aastast Karl Markus Poomi, kes kaitseb Piemonte Campuse meeskonna värve Itaalia U19 meistrivõistlustel.

Hispaania - peatreener külastab nelja mängumeest

Hispaanias käib Toijala kõigepealt vaatamas Henri Veesaart Madridis, seejärel Kristian Kullamäed Burgoses, Sander Raiestet Vitorias ja Jaan Puidetit Valladolidis. Novembri valikturniiri mängudele ei kandideeri vaid Raieste.

«Hooaja alguse mängudes kasutas Kullamäe oma võimalusi hästi, temast sai aga klubi poliitika ohver,» lausus Eesti koondise peatreener. «Ta sõlmis lepingu eelmise peatreeneri ajal, uus peatreener Žan Tabak tõi kaasa mängijaid ja otsustab, keda kasutada. Kristian treenib korralikult, kuid koondist silmas pidades on kahju, et ei saa mängupraktikat.»

Eesti rahvusmeeskonna kandidaadid:

Siim-Sander Vene (Limoges CSP, Prantsusmaa)

Kaspar Treier (Sassari Dinamo, Itaalia)

Jaan Puidet (Club Baloncesto Ciudad de Valladolid, Hispaania)

Henri Veesaar (Real Madrid Junior, Hispaania)

Rain Veideman (KK Viimsi/Sportland)

Joonas Riismaa (A.S. Pistoia Basket 2000 Srl, Itaalia)

Kregor Hermet (BC Kalev/Cramo)

Rauno Nurger (BC Kalev/Cramo)

Hugo Toom (Pärnu Sadam)

Rait-Riivo Laane (KK Viimsi/Sportland)

Taavi Jurkatamm (KK Viimsi/Sportland)

Siim-Markus Post (Pärnu Sadam)

Hendrik Eelmäe (Tartu Ülikool Maks & Moorits)

Martin Dorbek (BC Kalev/Cramo)

Kristian Kullamäe (Hereda San Pablo Burgos, Hispaania)

Robert Valge (Pärnu Sadam)

Kristjan Kitsing (BC Kalev/Cramo)

Mikk Jurkatamm (TalTech)

Sten Sokk (TalTech)

Maik-Kalev Kotsar (Hamburg Towers, Saksamaa)

Henri Drell (Pesaro, Itaalia)

Märt Rosenthal (Tartu Ülikool Maks & Moorits)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles