HETK AJALOOS ⟩ 25 aastat tagasi tõusis esimene Eesti epeevehkleja EMil poodiumile

Postimees Sport
Copy
Viktor Zuikov.
Viktor Zuikov. Foto: Eesti spordi- ja olümpiamuuseum

Täna 25 aastat tagasi, 10. novembril 1996. aastal teenis Eesti esimese medali vehklemise EM-il, kui meie epeemees Viktor Zuikov võitis Prantsusmaal Limoges’is peetud võistlustel pronksi.

Barcelona olümpiamehe Zuikovi teenistuslehelt leiame 6 individuaalset Eesti meistrimedalit ning NSV Liidu noorte ja täiskasvanute võistkondlikud meistritiitlid. MK-etappidel jäi laeks üks meeskondlik võit ja individuaalne 3. koht. Et vehklemisrajal on edukalt samme seadnud ka Viktori abikaasa Alla ning tütred Julia ja Veronika, võibki Zuikovide perekonda lugeda ses arvestuses Eesti kõige edukamaks.

Kui MM ja OM on vehklejaile ammugi tuntud võitlustanner, siis kontinendi parimaid hakati järjepidevalt selgitama alles 1991. aastast. Või kas ikka hakati? Esimene turniir Euroopa meistri selgitamiseks toimus tegelikult juba 1921. aastal Pariisis ja sama nimetuse all jätkati veel 15 aastat. 1937. aastal jõudis korraldusjärg taas Pariisini ning siis otsustati edasi minna MM-i nime all. Järgmine EM-turniiri algatus sai teoks 1981. aastal, kuid vaibus pärast kolmeaastast tsüklit.

Alles 1991. aastal, kui oktoobri lõpus loodi Euroopa vehklemise konföderatsioon, võeti uus tiitlivõistlus sportlaste poolt lõplikult omaks. Eestile on see jõuproov olnud väga edukas, Zuikovi esimesele medalile on hiljem lisandunud veel paarkümmend, nende hulgas nii individuaalseid, meeskondlikke kui ka naiskondlikke. Eriti meeldejäävaks kujunes meile 18. juuni 2018, mil Eesti epeenaiste päralt oli kolmikvõit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles