PM MEHHIKOS ⟩ Pilk minevikku: kas avamängu võidust võiks Kontaveidile edasipääsuks piisata?

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Õnn võib Anett Kontaveidile naeratada ka juhul, kui eestlanna peaks järgmised kaks kohtumist kaotama.
Õnn võib Anett Kontaveidile naeratada ka juhul, kui eestlanna peaks järgmised kaks kohtumist kaotama. Foto: Rob Prange

Anett Kontaveidi jaoks algas Mehhikos Guadalajaras toimuv WTA aastalõputurniir parimal võimalikul moel. Eesti esireket alistas alagrupi avamängus maailma kolmanda reketi Barbora Krejcikova 6:3, 6:4. 

Nõnda teenis Kontaveit 250 edetabelipunkti ja 180 000 USA dollarit, ent mis veelgi tähtsam, tabelis on kirjas ka üks võit. See tähendab, et eestlanna on juba praegu poole jalaga poolfinaalis.

Et ka teine jalg sinna vedada, on stsenaariumid lihtsad. Kui Kontaveit täna Karolina Pliškova alistab, kindlustab ta koha alagrupi kahe parema seas ehk edeneks poolfinaali. Kui päeva teises mängus juhtub võidutsema ka Barbora Krejcikova, kindlustas Kontaveit automaatselt lausa alagrupi võidu, mis garanteeriks talle poolfinaalis duelli teise alagrupi teise tennisistiga. 

Kui Pliškova vastu peaks tulema kaotus, jääks kõik pühapäevasele kohtumisele Garbine Muguruzaga. Samas pole välistatud, et Kontaveit võib alagrupist edasi lipsata ka ühe võiduga.

Sarnane stsenaarium on 50. korda toimuva turniiri ajaloos käiku läinud aga kõigest seitsmel juhul. Esimesena sai säärase tembuga hakkama Venus Williams (2009) ning hiljem on eksklusiivse klubiga liitunud veel Vera Zvonareva (2011), Jelena Jankovic (2013), Agnieszka Radwanska (2014 ja 2015), Petra Kvitova (2015) ja Dominika Cibulkova (2016). 

Kahel juhul on õnnestunud surnud ringi abil alagrupist edasi pääsenud valgepalluril ka aastalõputurniir ära võita. 2015. aastal sai selle trikiga hakkama Radwanska, kes oli finaalis 6:2, 4:6, 6:3 üle Kvitovast. Aasta hiljem kordas sama tempu Cibulkova, kes seljatas esikohamatšis 6:3, 6:4 Angelique Kerberi.   

Siinkohal on aga paslik rõhutada, et aastalõputurniiril pole kogu aeg olnud kasutusel alagrupisüsteem. Kui võistlusele 1972. aastal alus pandi, mängiti play-off süsteemis. Alagrupilahendus võeti esimest korda kasutusele kaks aastat hiljem, kuid pandi 1983. aastal uuesti kalevi alla. Seejärel jätkati pikalt jälle play-off-formaadiga, kuniks 2003. aastal taas eliitoktette kahte alagruppi hakati jagama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles