PM SAKSAMAAL ⟩ Saksamaa korvpallijuhti ajavad koondise mured oksele

Ville Arike
, reporter
Copy
Saksamaa korvpalliliidu president Ingo Weiss.
Saksamaa korvpalliliidu president Ingo Weiss. Foto: kolbert-press/Matthias Stickel/Scanpix

Pärast rahvusvahelise korvpalliliidu (FIBA) tehtud otsust suurvõistluste valiksüsteemide muutmise kohta ning keset hooaega nn akende tekitamist eelmise kümnendi keskel satuti teravasse konflikti Euroliigaga, kes mängib ka akende ajal. Kannatavad aga mängijad ja riikide koondised.

Valiksarja eel ajakirjanikega rääkides ei hoidnud Saksamaa korvpalliliidu president Ingo Weiss end tagasi. «See ajab mind oksele. Täiesti tõsiselt. Kõik need asjad kokku. Ütlen selle otse välja, ma ei hakka ilustama,» põrutas Weiss Euroliigast rääkides.

Saksamaa koondis kohtub neljapäeval Nürnbergis Eestiga ning pühapäeval Poolaga. Euroliiga järjekordne voor peetakse aga neljapäeval ja reedel. Lisaks sellele, et koondis saaks kõvasti jõudu Müncheni Bayernist ja Berliini Albast, mängib sakslasi teisteski klubides.

«Euroliiga näeb ennast kahjuks samasugusena nagu NBA. Kui NBA ei katkesta oma hooaega, siis ka nemad mitte,» vahendasid Saksamaa portaalid Weissi sõnu.

Saksamaa alaliit lootis vähemalt pühapäevaseks kohtumiseks Poolaga saada oma ridadesse Johannes Voigtmanni (Moskva CSKA), Ismet Akpinari (Istanbuli Fenerbahce) ja Tibor Pleissi (Istanbuli Anadolu Efes), kuid tundub, et ei saa.

Samuti prooviti Euroliigale auku pähe rääkida, et Alba – Tel Avivi Maccabi mäng pidada neljapäeva asemel päev või paar varem, et sakslastest mängijad saaksid koondisse tulla. Klubi oli nõus, kuid Euroliiga keeldus.

«Meil on aastas keset hooaega ainult kaks akent, novembris ja veebruaris. Euroliiga ei kuku kokku, kui nende kahe akna ajal ei mängi,» jätkas Weiss enesekindlalt.

Ta lisas, et probleemi kontrolli alla saamiseks tehakse tööd ning Saksamaa alaliit on juba esitanud kompromisssettepaneku. Selle järgi kaotaks FIBA ühe kahest aknast, kuid teises peaks kolm mängu. Sel juhul jääks aastasse kolm akent: juunis-juulis, septembris (nende mõlema ajal pole Euroliiga, septembris ka NBA hooaega) ning novembris või veebruaris.

Praegu tuleb Saksamaa koondis Eesti vastu peaaegu ainult koduliigas mängivate meestega. Postimees teeb Maik-Kalev Kotsari koduklubi Hamburgi Towersi mängudest ülekandeid ning seega on Eesti korvpallisõpradel ka olnud võimalus Saksamaal mängivate sakslastega lähemalt tutvust teha.

Kes siis astuvad sakslaste uue peatreeneri Gordon Herberti käe all Eesti vastu väljakule? Ainus välisklubis mängiv mees on koondise kapten Robin Benzing, kes teenib leiba Itaalias Bologna Fortitudos. Ta on koondist seni esindanud 161 korral. Ainult Benzing, Janari Jõesaare klubikaaslane Bayreuthis Bastian Doreth (90 mängu) ja Patrick Heckmann (Bamberg, 32 mängu) on pidanud koondises rohkem kui 12 kohtumist! Seega on sakslastel küllalt kogenematu koosseis.

Herberti valikusse mahtus ka üks Kotsari klubikaaslane Hamburgist, tagamees Justus Hollatz. Esialgu 16-liikmelises nimekirjas on kolm potentsiaalset debütanti.

Esimestel treeningutel rõhutas Herbert eriti omavahelise kommunikatsiooni tähtsust. Näiteks pärast esimest treeningut said kolm paremat «rääkijat» (selle omalaadse võistluse võitis Bayreuthi mängujuht Doreth) juhendajalt auhinna.

Postimees on Saksamaal kohal, et tuua teieni kõige tähtsamad uudised Eesti koondise kohta! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles