VIDEO ⟩ Mõõnas Leedu korvpallikoondis alustas uut ajastut võidukalt

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Kazys Maksvytis (paremal) ja Deividas Gailius.
Kazys Maksvytis (paremal) ja Deividas Gailius. Foto: Erikas Ovčarenko/Scanpix

Leedu korvpallikoondisel pole käsil kõige säravamad ajad, kuid septembri keskel uueks peatreeneriks määratud Kazys Maksvytis üritab endist hiilgust taastada.

Eelnevalt tüüris tiimi Šarunas Jasikeviciuse pikaaegne abiline nii Kaunase Žalgirises kui ka Barcelonas, Darius Maskoliunas. Tema veidi enam kui pooleteist aasta pikkune ajastu läks aga väga raskelt. Leedu pääses üle noatera, viimase sekundi viskega, 2022. aastas EM-finaalturniirile ning kaotas Tokyo olümpia kvalifikatsiooni koduses finaalis Sloveeniale. Pärast viimast ebaõnnestumist pani 50-aastane treener ka suvel kärmelt ameti maha. 

Sügisest alustas tööd Leedus väga hinnatud Maksvytis. Juunis 44. sünnipäeva tähistanud juhendaja on edukalt tüürinud kohalikke noortekoondisi ning viimastel hooaegadel ka Venemaa klubi Permi Parmat. Uue rahvusesinduse pealiku debüüt toimus eile. 2023. aasta MM-valiksarja esimeses kohtumises alistati koduväljakul 89:69 Bulgaaria. 

Kuigi vastane ei kuulu Euroopa paremate sekka, jäi Maksvytis rahule. «Võit on võit. Hea tulemusega on lõbusam valiksarja alustada,» kinnitas peatreener Leedu meediale. 

«Eelkõige olengi rahul võiduga. Usun, et suutsime lühikese ajaga end päris hästi ette valmistada. Meil oli kaitsemänguks plaan A ja plaan B, mida ka teisel poolajal rohkem kasutasime. Kui mõned apsud välja arvata, said mängijad kenasti hakkama.»

Meenutame, et Leedu peab hooajasisestes valikmängudes sageli läbi ajama NBA ja Euroliiga mängijateta. Nõnda puudusid ka Bulgaaria vastu kahe tugeva sarja pallurid. 

Eile tõusis resultatiivseimaks 20 punkti kogunud Osvaldas Olisevičius. 10 silmaga toetasid teda Laurynas Birutis ja Gytis Masiulis. Maksvytis kasutas väga laia rotatsiooni. Võimaluse said kõik 12 mängijat, isegi kõige vähem mänginud Margiris Normantas teenis üle 10 minuti. Käe said valgeks tosinast pallurist 11. 

Leedu kohtub MM-valiksarja esimese mängudeakna teises kohtumises esmaspäeval võõral väljakul Tšehhiga, kes jäi eile 90:97 alla Bosnia ja Hertsegoviinale. Igas neljaliikmelisest grupist pääseb teise ringi kolm paremat. 

Standings provided by SofaScore LiveScore
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles