GALERII ⟩ Levadia on õppimisvõimeline, kuid kas sellest Flora lõpuspurdi peatamiseks piisab?

Siim Kaasik
, reporter
Copy

Selg vastu seina olukorras FCI Levadiast koguni 5:1 jagu saanud FC Flora läheb hooaja finaalile vastu soosikuna. Mis sest, et Levadiale piisaks meistritiitli võitmiseks ka viigipunktist.

Kolmapäeva õhtul Sportland Arenal 620 pealtvaataja ees toimunud Tallinna derbi kujunes ootamatult ühepoolseks. Flora läks mängu juba kuuendal minutil juhtima, kui Konstantin Vassiljevi antud nurgalöögist sahistas võrku Ken Kallaste.

Järgmise pooltunni sisse mahtus nii mõndagi ärevat, näiteks Florale andmata jäetud penalt, kuid sellest mängu järel juttu ei tehta, sest lõpptulemus oli lihtsalt sedavõrd ühepoolne.

Küll aga on põhjust rääkida standardolukordadest, sest 33. minutil teenis Flora mängu neljanda nurgalöögi, mille Vassiljev teravalt esimesse tsooni mängis ning sealt juba markeerimata jäetud Sergei Zenjov ei eksinud – 2:0.

Poolaja lõpus, 43. minutil sai prohmakaga hakkama Karl Andre Vallner, kellel Rauno Sappineni pressingu peale juhe kokku jooksis. Ründajalikult olukorra lõpuni mänginud Sappninen lõi oma Premium Liiga hooaja 23. värava ja viis Flora juba 3:0 ette.

Teisele poolajale tuli Levadia vastu hea energiaga, kuid vaja läks vaid Flora nurgalööki, et mäng lõplikult ära otsustada. See juhtus 53. minutil, kui Vassiljev taaskord suurepärase palli trahvikasti toimetas ning mänguvahend õnnetult Robert Kirssi puutest omaväravasse lendas.

Mängu täistunnil õnnestus Levadial üks tagasi lüüa, kui Marko Putincanini tsenderdus paremalt äärelt latti lendas ning sealt õnnelikult Mark Oliver Roosnupu jalale põrkas. Viimane andis söödu värava ette Zakaria Beglarišvilile, kes stiilse kannalöögiga Levadia auvärava lõi.

Lõppsõna jäi siiski Florale. 66. minutil napsas Henrik Ojamaa vahelt Putincanin lohaka söödu keskväljal ning võttis suuna Levadia väravale. Kaaslasi Ojamaa otsima ei hakanud, vaid keerutas palli 16 meetri kastil taha nurka. Tasuks mängu kaunim värav ning lõppseis 5:1.

Kes on pühapäeval favoriit?

Juba nelja päeva pärast on meeskonnad uuesti vastamisi. Kuigi tiitel oli mängus ka sel korral, on pühapäevane kohtumine kingitus kõigile jalgpallisõpradele – üks mäng, võitja võtab kõik.

Tabeliseisu vaadates on eelis küll Levadial, sest neile piisab meistritiitli kindlustamiseks ka viigist. Ent n-ö momentum kuulub kahtlemata Florale. Ning selle põhjal, mida nägime Sportland Arenal kolmapäeval, on Flora ka viimases mängus soosik.

5:1 on seljavõit ning võib florakatele mõjuda uinutavalt, kuid kõik saavad aru, mis pühapäeval kaalul. Raske uskuda, et Flora mängijad nende mõne päevaga pilvedesse tõuseks ja liigse enesekindluse pealt näppu lõikaks. Mingis mõttes tuli Florale kasuks ka Levadia auvärav, sest see tuletas meelde tõsiasja, mis suureskooriliste võitude puhul võib ununeda: kui korraks tähelepanu hajub, on Levadia varmas karistama.

FC Flora - FCI Levadia 5:1
FC Flora - FCI Levadia 5:1 Foto: Mihkel Maripuu

Levadia on varem end tõestanud, kas tõestab ka nüüd?

Levadia jaoks on hea märk see, et sellises seisus pole nad tänavu sugugi esimest korda. Alustas ju Levadia hooaega viie järjestikuse võiduga, kuid sai siis Paide linnameeskonnalt Sportland Arenal 0:4 tappa. Nagu hiljem selgus, oli see kaotus Levadia meestele hea äratus, sest kaotusele järgnes väga hea seeria.

Samuti mäletavad Levadia mängijad hästi maikuu lõppu, kui kohtuti kahel korral järjest just Floraga. Esimeses, Premium Liiga raames peetud mängus saadi 2:4 kaotus. Kolm päeva hiljem toimunud karikafinaaliks tehti juba korrektuurid ning teeniti 1:0 võit.

«Oleme näidanud, et suudame kiiresti taastuda. Võib-olla vastu pead löök raputab mehi. Lähme viimasesse mängu surema. Teeme kõik selleks, et tulla meistriks,» andis Levadia treener Vladimir Vassiljev lubaduse.

Et olla pühapäeval konkurentsis, tuleb Levadial üle korrata standardolukordade kaitsmise põhimõtted. Olgu, iga päev ei suuda Flora kaheksast nurgalöögist kolme väravaks vorpida, kuid pühapäeval võib vabalt piisata ka ühest.

Kui mõelda ülejäänud Flora kahele väravale, siis need sündisid Levadia mängijate enda eksimustest ehk on täiesti välditavad. Mõõga teine tera on aga see, et ilma surveta ei eksi ükski sellisel tasemel mängija. Teisisõnu, Flora sundis Levadia eksima ja üritab seda teha ka pühapäeval.

FC Flora - FCI Levadia 5:1
FC Flora - FCI Levadia 5:1 Foto: Mihkel Maripuu

Eesti meister alustab Meistrite liigat põhjast

Kes iganes pühapäeval meistriks tuleb, saab õiguste mängida järgmisel hooajal Meistrite liigas. Küll aga erinevalt tänavusest hooajast, mil Flora alustas Meistrite liigat esimesest eelringist, tuleb uuel tšempionil üles ronida aste madalamalt ehk eelvoorust.

Eelvoorus osalevad UEFA klubijalgpalli koefitsientide edetabeli neli viimast ehk 52.–55. kohal asuva riigi meistrit. Olgu mainitud, et edetabel koostati 2016/17–2020/21 hooajal eurosarjades näidatud tulemuste põhjal ning Eesti on selles pingereas 53. kohal. Näiteks praeguseks on Eesti tõusnud tänu Flora euroedule edetabelis kaheksa kohta ehk 45. positsioonile.

Koos Eesti meistriga mängib Meistrite liiga eelvoorus veel Islandi, Andorra ja San Marino tšempion. Eelvoor koosneb kahest mängust, poolfinaalist ja finaalist. Poolfinaalid mängitakse 21. juunil ning finaal 24. juunil. Miniturniiri asukohta pole veel teatatud, kuid mullu toimus see Fääri saartel.

Kui Eesti meister peaks eelvoorus kaotama, jätkub eurohooaeg Konverentsiliigas teises kvalifikatsiooniringis. Sellisel juhul oleks Eesti meistril vaja võita kolm vastasseisu, et jõuda alagrupiturniirile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles