Suusahüppamise MK-sari võtab kasutusele VARi

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Sakslane Karl Geiger on väidetavalt üks osavamaid maandumispettur.
Sakslane Karl Geiger on väidetavalt üks osavamaid maandumispettur. Foto: Gian Ehrenzeller

Kui siiamaani on videokohtunike süsteemi ehk VARi saanud kiita või laita – sõltuvalt langetatud otsesele – peaasjalikult jalgpallifännid, siis peagi saavad sama teha ka suusahüpete sõbrad.  

Norra rahvusringhääling (NRK) kirjutab, et Rahvusvaheline suusaliit (FIS) on VARi kasutusele võtmas suusahüppajate stiilipunktide jagamisel, mis võimaldaks siis kohtunikel sportlase maandumise rahulikumalt üle vaadata ja seejärel kõiki asjaolusid arvesse võttes punkte anda.

Praegu tuleb õigusemõistjatel vastav otsus teha n-ö reaalajas, pärast mida arvatakse maha viie õigusemõistja parim ja halvim hinnang. Siiski pole säärane hindamine piisavalt objektiine, sest osavamad suusahüppajad on võimelised maandudes kohtunikke oma liigutustega ära petma ehk jätta tegelikkusest parem esmamulje. 

«Teleris saame alati täieliku ülevaate ja näeme, mis on kena [maandumine] ja mis mitte, kuid kohtunike stiilipunkte nähes peame sageli kukalt kratsima. Nii et on tõepoolest aeg kohtunikele ekraanid võimaldada,» kiitis NRK suusahüpete ekspert Anders Jacobsen uuenduse heaks.

Kuna hüppekohtunikud jälgivad maandumist veel ka tornist, mis asub suurematel mägedel maandumisnõlvast tükk maad eemal, leiab otsus tervitusi ilmselt ka kohtunike hulgas. Tänavusel Klingenthali MK-etapil säärast VARi lahendust juba katsetati ning esimene tagasiside osutus positiivseks. 

Küll ei võeta VARi kasutusele kohe, vaid selle testimine jätkub vähemalt tänavuse hooaja jooksul. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles