Kergejõustikumaailma vihatuim reegel kaotatakse

Karl-Joosep Küngas
Copy
Magnus Kirt 2019. aasta Zürichi Teemantliiga finaaletapil.
Magnus Kirt 2019. aasta Zürichi Teemantliiga finaaletapil. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Scanpix

Alates 2020. aastast sai kergejõustiku Teemantliigas näha vastuolulist reeglit, kus võistluse võitis sportlane, kes näitas viimases voorus parimat minekut. Tänavusest on see reegel kadunud.

2020. aastal katsetati uut reeglit ainult kaugushüppes. See tähendas, et viie katse põhjal selgitati välja kolm paremat sportlast, kes asusid n-ö nullist võistluse saatust otsustama. Uus reegel ei meeldinud juba alguses sportlastele, ent Teemantliiga juhid astusid möödunud hooajal veel järgmise sammu.

Nõnda sai kergejõustikumaailma vihatuimat reeglit näha nii hüppe- kui ka viskealadel. Eksperdid hakkasid kohe seda kritiseerima. Ühtäkki võinuks olla olukord, kus näiteks maailmarekordi püstitanud sportlane jääb etapivõiduta, kuna parim sooritus ei sündinud viimases voorus.

Möödunud kuul tegid Teemantliiga juhid siiski reeglis korrektuure. Enam ei lähe võitja selgitamisel arvesse ainult viimase vooru tulemused, ent kuuendat katset saab jätkuvalt sooritama minna ainult kolm parimat sportlast.

Samuti viidi sisse uus reegel. Nüüd on võistlust juhtival sportlasel võimalik pärast igat vooru viimasena enda sooritus teha. 

Teemantliiga uus hooaeg algab 13. mail ning esimene osavõistlus peetakse Dohas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles