PM MONTE CARLOS ⟩ Rallimaailma kroonijuveelile antakse paljud eksimused andeks

Karl Mihkel Eller
Copy
Monte Carlo stardipoodium legendaarsel kasiino väljakul. Pika ajalooga rallil on väärikad traditsioonid, kuid leidub ka palju arenguruumi.
Monte Carlo stardipoodium legendaarsel kasiino väljakul. Pika ajalooga rallil on väärikad traditsioonid, kuid leidub ka palju arenguruumi. Foto: Bastien Baudin/Hyundai Motorsport GmbH/Austral

Esimest korda 16 aasta jooksul on Monte Carlo ralli tagasi oma sünnilinnas. Tänavu 90. korda toimuvat võistlust on viimastel aastatel võõrustanud kaks Lõuna-Prantsusmaa linna: Gap ja Valence. Ümmarguse tähtpäeva puhuks otsustasid korraldajad aga taas vallutada kuulsa Monaco sadama, prints Albert I nimelise kai.

Just tema pani 1911. aastal aluse Monte Carlo rallile, mille eesmärk toona oli turistide meelitamine Monacosse ja selle kasiinolaudade taha. Hiljem suurema kuulsuse ja turismimagneti tiitli saavutanud esimese Monaco grand prix’ini jäi veel 18 aastat.

Just vormel 1 autode iga-aastane mõõduvõtt käänulistel linnatänavatel on aastate jooksul kerkinud Monaco suurimaks tõmbenumbriks. Rallivõistlus on pikalt kõndinud suure venna varjus ning seda märkab paratamatult ka linnapildis. Legendaarsete vormelisõitjate kujusid ja monumente kohtab ringrajapiirkonnas sisuliselt igal sammul. Et 40 000 elanikuga Monacosse on saabunud rallikaravan, annavad märku vaid plakatid laternapostidel ja ajaloolistel tänavatel aeg-ajalt kostev ralliautode plärin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles