VIDEO ⟩ Kristjan Ilves noomis MK-etapi kohtunikke: see oli farss

Postimees Sport
Copy
Kristjan Ilves Seefeldi MK-etapil.
Kristjan Ilves Seefeldi MK-etapil. Foto: Flawia Krawczyk

Kahevõistleja Kristjan Ilves annab olümpiamängude eel vormile viimast lihvi Austrias Seefeldis peetaval MK-etapil. Kahel esimesel päeval väga häid hüppeid teinud eestlasel jagus kohtunike suunas ka veidi kriitikat. 

Nagu reeglina ikka, peetakse päev enne põhivõistlust hüppemäel eelvoor (PCR), mille tulemusi kasutatakse juhul, kui järgneva(te)l päeva(de)l ei saa mingil põhjusel hüppeid läbi viia. Seefeldis rakendus see kohe reedel, mil keerutava tuule tõttu mindi suusarajale neljapäevaste tulemuste pealt. 

Ühest küljest polnud see sugugi paha variant, sest Ilves pääses 7,5 km distantsile teise-kolmandana. Aga taust päris nii must-valge pole.

Tuul tekitas segadust juba neljapäeval. Kuigi eestlane tegi konkurentsitult PCRi pikima õhulennu (109 m), jäi ta kindlalt alla 2 meetrit vähem hüpanud Jarl Magnus Riiberile, aga ka 0,1 silmaga Terence Weberile, kes kelle sooritus jäi lausa 9,5 meetrit lahjemaks. 

Miks nii? Viimasteks hüpeteks liigutati poomi lihtsalt nii palju alla. Ühest küljest mõistetav, teisalt said sportlased sootuks erinevad tingimused. 

«See, mis neljapäeval juhtus, oli tegelikult farss, seda ei tohiks läbi lasta,» ütles Ilves ERRi spordile.

«Ma pean olema natuke õnnelik, et ma ei saanud väga katastroofilist tuult, ma sain olusid arvestades pigem hea tuule, aga kui sul on 27 punkti enne hüpet, võetakse sult enne hüpet kaks minutit maha... [Terence] Weber hüppas kümme meetrit vähem, aga startisime samas kohas. FIS (rahvusvaheline suusaliit) peaks üle vaatama, kas nii suuri poomivahesid tohiks läbi lasta.»

Eilsel Seefeldi minituuri esimesel päeval tuiskas Ilves koos Weberiga rajale 57 sekundit pärast Riiberit. Ala viimaste aastate valitseja ei jätnud konkurentidele mingit võimalust. Meie mees pidi lõpuks leppima viienda kohaga.

«Tundsin võib-olla kohe, et sõidus ei ole kõige parem päev. Oleme poolteist nädalat ainult treeninud, võib-olla oli see kerge šokk ja kui vajutamiseks läks, ei olnud keha nii värske,» selgitas kaks nädalat tagasi kahel korral poodiumile kerkinud Ilves. 

Seefeldis jätkatakse võistlemist täna pärastlõunal. Taas hüpatakse HS109 mäelt, kuid suusadistants on 2,5 km võrra pikem. Postimees vahendab mõõduvõttu otseblogis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles