VIDEO ⟩ Teise maailmasõja veteran uuendas saja-aastaste sprindi maailmarekordit

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Lester Wright
Lester Wright Foto: Kuvatõmmis videost

Ameeriklane Lester Wright tõestas, et vanus on kõigest number, kui läbis USAs Philadelphias toimunud võistlusel 100 meetrit ajaga 26,34, püstitades nõnda uue maailmarekordi.

Ei, tegemist pole kirja- või arvuveaga, vaid tippmargi adumiseks on vaja see konteksti panna. Nimelt on Wright Teise maailmasõja veteran, kel turjal sada eluaastat, ning just vanuseklassis 100+ püstitas ta ka rekordi, olles 65 sajandiku võrra kiirem eelmisest rekordiomanikust.

«Kui lähed võistlema, siis ikka selleks, et võita. Vähemalt mina ei tea, kuidas saab joosta selleks, et tulla teiseks või kolmandaks,» sõnas eelmisel reedel juubelit tähistanud vanahärra pärast võistlust.

Tõsi, de facto tuli Wrightil oma jooksus piirduda seitsmenda kohaga, kuid seda põhjusel, et stardijoonele astusid sprinterid alates 80. eluaastast. Küll õnnestus vitaalsel härral selja taha jätta üks 86- ja üks 92-aastane oponent. Vanahärrade jooksu võitis 84-aastane Bob Williamson, kes läbis staadionisirge 17,33 sekundiga.

Suurima aplausi teenis aga ikkagi Wright, kes püstitas nõnda elu teise maailmarekordi. Esimest korda kirjutas ta ennast ajalooannaalidesse 1998. aastal, kui «kõigest» 76-aastasena napsas enda nimele vanuseklassi 75+ tipptulemuse.

Pole aga välistatud, et vanahärrat võib edaspidigi jooksurajal näha. Kui Wrightilt uuriti, kas ta tuleb Penn Relay nime kandnud võistlusel starti ka järgmisel aastal, kostis ameeriklane muige saatel: «Võimalik.»

Stiimul võiks tal selleks olla, sest kuigi saja-aastaste ametlik maailmarekord on nüüd tema nimel, on selle vanuseklassi mitteametlik tippmark lausa 23,40. Paraku ei läinud Dauja Singhi 2011. aastal joostud aeg ametlikult kirja, kuna britt ei suutnud oma sünniaega dokumentidega tõestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles