BLOGI ⟩ USA nukrat seeriat pikendanud Soome jõudis kodusel MMil finaali

Postimees Sport
Copy
Soomlased viskasid ameeriklaste võrku neli väravat ja sammusid MM-finaali.
Soomlased viskasid ameeriklaste võrku neli väravat ja sammusid MM-finaali. Foto: KIMMO BRANDT

Meeste jäähoki MMi esimeses poolfinaalis alistas kodupubliku ees mängiv Soome 4:3 USA ning jättis nad 11. korda järjest finaali ukse taha. 

Soomlaste jaoks algas poolfinaal külma dušiga, kui 64. sekundil viis Nate Schmidt ameeriklased juhtima. Esimesele mõtlemisajale mindi siiski 1:1 viigiseisul, võõrustajate väravatearve avas 17. minutil Miro Heiskanen.

Teise perioodi alguses õnnestus soomlastel realiseerida arvutiline ülekaal – värava autor Sakari Manninen –, kuid paar minutit hiljem oli tablool uuesti viigiseis. 2:2 seisu manas sinna Sean Farrell. Riietusruumi mindi siiski soomlaste 3:2 eduseisus, sest teise perioodi 10. minutil oli täpne Sami Vatanen. 

Kolmanda perioodi alguses oli soomlastel taas võimalik arvulist ülekaalu hakata lahendama ning kuigi de facto Joel Armia tabamus powerplay omana kirja ei läinud, siis praktiliselt see seda siiski oli. Nimelt olid ameeriklased kõigest kaks sekundit varem oma viienda mehe jääle tagasi saanud.

Meeleheitlikult viigiväravaid otsinud ameeriklased otsustasid neli minutit enne lõppu välja võtta oma väravavahti ning see lüke tasus ära minut hiljem, kui Adam Gaudette kaotusseisu minimaalseks vähendaks. Rohkemaks jänkidel siiski püssirohtu ei jätkunud ning neil tuli 11. MMi poolfinaali järjest platsilt lahkuda kaotajatena.

Soome seevastu jõudis kolmandasse järjestikusesse MM-finaali, kus neile tuleb vastu taaskord Kanada, kes oli teises poolfinaalis 6:1 üle Tšehhist.

Kohtumise tipphetked:

Enne kohtumist:

Kuivõrd Soome ja USA kuulusid mõlemad B-alagruppi on nad korra juba MMil vastamisi läinud. Turniiri neljandal päeval toimunud kohtumise võitsid peoperemehed selgelt 4:1.

Olümpiavõitjate soomlaste jaoks on kodune turniir siiani kulgenud üldse võrdlemisi õlitatult: alagrupis vääratati seitsmes kohtumises vaid korra, kui lisaajal jäädi 2:3 alla Rootsile. Veerandfinaalis olid Jukka Jaloneni hoolealused 4:2 üle olümpiapronks Slovakkiast.

USA teenis alagrupis viis võitu ja kolm kaotust ning kaheksa parema sekka edeneti alles B-grupi neljandatena. See tõi neile veerandfinaalis vastu küll A-grupi võitnud Šveitsi, kuid jänkid ei lasknud sellest ennast häirida, kostitades eurooplasi kolme vastuseta väravaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles