BLOGI ⟩ Tšehhi staaride ülekeemised ära kasutanud Kanada sammus järjekordsesse finaali

Postimees Sport
Copy
Kanadalane Dylan Cozens tähistamas järjekordset väravat. Tšehhide reaktsioon on täpselt... nagu ta on.
Kanadalane Dylan Cozens tähistamas järjekordset väravat. Tšehhide reaktsioon on täpselt... nagu ta on. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

Meeste jäähoki MM-finaalis lähevad kolmandat puhku järjest vastamisi Soome ja Kanada, sest vahtralehemaa hokimehed alistasid teises poolfinaalis Tšehhi 6:1.

Kohtumine algas kanadalaste jaoks tegelikult raskelt. Viiendal minutil teenis Zach Whitecloud nende poolt kõrge hokikepi eest 2+2 karistuse, mille tšehhid David Krejci näol ka ära karistasid. Avakolmandik näiski 0:1 seisuga lõppevat, kuid 33 sekundit enne vahesireeni viigistas Dylan Cozens mänguseisu.

Teisel kolmandikul jõuvahekorrad muutusid, kuid seda suuresti tšehhide enda tõttu. Nimelt ütlesid järjest üles nende suurimate staaride närvid. 

Esmalt patustas nende suurim täht David Pastrnak, kes virutas jääle teda hokikepist kinni hoidnud Pierre-Luc Dubois'. Karistuspingile tšehh aga õieti istuda ei jõudnudki, sest 15 sekundit hiljem viis Adam Lowry kanadalased juba juhtima.

Minut hiljem oli Kanada eduseis juba kaheväravaline. Tšehhide kesktsoonis tehtud valesööt andis kanadalastele kiirrünnaku ning kuigi esimese pealeviske suutis puurivaht Karel Vejmelka tõrjuda, siis rebound'i koksas võrku Kent Johnson.

Tšehhide olukord muutus veelgi õnnetumaks siis, kui Krejci läks samamoodi jääl omakohust rakendama. Järjekordse ülekaalu kasutasid kanadalased ära 20 sekundiga, tabamuse autoriks Mathew Brazal. Viimasele perioodile mindi seega Kanada 4:1 eduseisus. 

Selles olukorras polnud tšehhid veel mütsiga löönud, kuid kui Cole Sillinger kolmanda perioodi alguses viienda virutas, olid Nagano olümpiavõitjad murtud.

Soola nende haavale raputasid veel puurivaht Chris Driedger, kes tõrjus Pastrnaki bullit'i ning Cozens, kes vormistas 53. minutil lõppseisu 6.1. 

See tähendab, et kolmandat MMi järjest lähevad finaalis vastamisi Kanada ja Soome. Kui 2019. aastal võidutsesid 3:1 põhjanaabrid, siis mullu lisaajal vahtralehemaa hokimehed.

Pronksimatšis kohtuvad Tšehhi ja USA.

Kohtumise tipphetked:

Enne kohtumist:

Tiitlikaitsja Kanada teekond poolfinaali on olnud kõike muud kui sujuv. Vahtralehemaa koondis alustas MMi kergemat sorti šokk-kaotusega Saksamaale, kuid suutis end seejärel koguda ning lipsata viie võidu ja kahe kaotusega siiski A-alagrupist edasi. Teine allajäämine tuli 3:6 Šveitsilt. 

Veerandfinaalis tuli neil rinda pista Rootsiga ning sealgi olid asjad juba rappa minemas, kuid kanadalastel õnnestus viie minutiga pöörata 1:3 kaotusseisu 4:3 võiduks ning ikkagi nelja parema sekka lipsata. 

Konarusi on esinenud ka tšehhide senises MMi-teekonnas: B-grupis teeniti neli võitu ja kolm kaotust – kui allajäämised Rootsile ja Soomele olid ootuspärased, siis Austria oma kindlasti mitte – kuid sellest piisas, et kolmandana edasi veerandfinaali edeneda.

Kaheksa parema seas madistasid tšehhid Pyeongchangi olümpiahõbeda Saksamaaga ning võitsid tolle duelli 4:1. 

Omavahel läksid Kanada ja Tšehhi viimati hokiareenil vastamisi kolm aastat tagasi, kui 2019. aasta poolfinaalis jäid 5:1 peale põhja-ameeriklased.

Kanada näol on tegemist siis tiitlikaitsjaga, kes MMidel võidutsenud üldse kokku 27 korda. Tšehhidki on MM-trofeed üksjagu kordi, või täpsemalt siis kuus korda pea kohale saanud tõsta. Viimati juhtus see 2010. aastal ning nende viimane MM-medal – pronks – jääb 2012. aastasse, kui finaalturniir toimus samuti... Soomes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles