VIDEO ⟩ Postimees Sport tutvustas kardispordi karikasarja. Erikülaliseks Jüri Vips!

Postimees Sport
Copy

Neljaetapiline karikasari viib võistlejad esmakordselt kahele uuele kardirajale. Eesti Kardiliidu koostöö ühe oluliseima kodumaise spordiportaaliga Postimees Sport saab oluliseks platvormiks Eesti kardispordi arendamisel ja spordiala populaarsuse kasvatamisel.

Eesti kardisport tähistab tänavu oma 60. juubelit. Ajaarvestust peetakse alates esimesest kardivõistlusest Eestis, mis peeti 7. jaanuaril 1962 Kalevi staadionil. Eesti kardisport on läbi aegade olnud edukas, mille kinnituseks on sajandi alguse Marko Asmeri maailmameistrivõistluste etapivõit ning meeskondlik meistritiitel. 2018. aastast on eestlaste nimel Euroopa meistritiitel, mille võitis klassis OK-Junior tänane Mercedes-AMG F1 noortetiimi liige Paul Aron. Väiksemaid-suuremaid võite jagub madalamatest sarjadest aga teisigi.

Kuidas sündis koostöö Postimehe ja Eesti Kardiliidu vahel, vastab viimase juhatuse esimees Priit Karjus: «Kui Postimees seisab eesti keele ja kultuuri püsimise eest, siis Eesti karditiime ja sõitjaid juba 30 aasta jooksul koondanud kardiliit seisab Eesti kardispordi arengu eest. Jagades Postimehega sarnast visiooni, oli omavaheliste koostööpunktide leidmine lihtne.»

Postimees Grupp AS juhatuse esimees Toomas Tiivel kommenteeris koostöö algust järgmiselt: «Kardiliit on väga hästi juhitud organisatsioon, millel selge visioon ja konkreetne tegevusplaan ehk mida on vaja teha selleks, et järgmine eestlane F1-e või WRC-sse jõuaks. Postimees saab karikavõistluste näol anda oma panuse selle plaani õnnestumisse. Esimesel hooajal on neli etappi, millest Postimees teeb oma veebis otseülekande. Kasutame ka oma teisi kanaleid, et noorte kardisõitjate tegevust veelgi laiemale publikule näidata.»

Nelja-etapilise karikasarja uudne formaat teeb võistlused atraktiivseks ja hästi jälgitavaks nii kohapeal kui Postimees Sport veebiülekande vahendusel. Mõlemal juhul on Postimees Sport karikavõistlustele kaasaelamine pealtvaatajaile tasuta.

«Toimuvad intervjuud sõitjatega vahetult enne finaalsõite, poodiumitseremoonia ning võistlus-järgsed intervjuud kolme paremaga on jätk eelmisel hooajal Eesti meistrivõistlustel katsetatud edukale lahendusele,» nimetas Karjus kõigest mõned elemendid, kuidas spordi edendamisele kavatsetakse lühikeses plaanis kaasa aidata.

Hooaeg tutvustab kaht täiesti uut võistlusrada

Postimees Sport karikavõistluste raames teevad oma võistlusdebüüdi kaks uut rada – Käina ja Audru. Kuna uusi kardiradu valmib Eestis harva, on korraga koguni kahe võistluspaiga lisandumine Eesti võidusõidu ringkondadele suureks uudiseks.

«Kahe uue raja sünd ühel kalendriaastal on täiesti fenomenaalne. Iseseisvusajal on seni valminud ainult üks täiesti uus kardirada. Hiiumaa kohaliku kogukonna jaoks on uue spordibaasi lisandumine oluline nii turismi kui vabaaja veetmise seisukohalt. Kardispordi jaoks saab Käina uus rada olema loodetavasti oluliseimaks kompleksiks,» kommenteeris Käina kardiraja juht Heikki Hõbemägi.

Teine uus kardirada on valmimas Pärnu külje all oleva Porscheringi sisse. Ringraja tegevjuht Andres Hall sõnul on kardirada oluline mitte üksnes sportlikku aspekti silmas pidades: «Tegemist on meie jaoks uus toote ja uue teenusega, mis toob Pärnusse uued sihtrühmad. Täiendava turismi läbi loodav majanduslik mõõde Pärnu maakonnale saab olema väga suur, sest seni on kuni pooled ringraja külastajatest olnud välismaalt. Veel täna hommikul valati viimased äärekivid ning suures plaanis on ehituslik osa valmis.»

Käina ja Audru etapid on Postimees Sport karikavõistluste sarja raames planeeritud vastavalt teise ja neljanda etapina.

Jüri Vips: ilma Eesti kardispordita ei oleks ma siia jõudnud

Tänaseks on kardispordist aastakümnetega saanud selge ja oluline aste noorsportlaste teel jõudmaks maailma tippu. Värskem näide sellest on esimese eestlasena ajaloos F1 ametlikul vabatreeningul osalenud Jüri Vips, kelle karjäär sai alguse just kodumaal võisteldes.

Videokõne vahendusel Monacost pressikonverentsiga liitunud Vips rõhutas kardispordi rolli tähtsust oma karjääris ning pidas võimatuks, et temast muul moel üldse kunagi võidusõitja oleks võinud saada.

Jüri Vips.
Jüri Vips. Foto: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool

«Kõik tänased F1-sõitjad on eranditult alustanud kardist. Kardisõidust õpib võidusõitja kõik elementaarse. Hiljem vormeliga sõitmisel lisanduvad küll nüansid, kuid baasiks on ikkagi seesama kardisõit,» ütles hetke Eesti parim ringrajasõitja Vips.

Oma mõne nädala tagust F1 vabatreeningu sessiooni kogemust kommenteeris Vips järgmiselt: «F1 trenn oli muidugi äge kogemus. Sessiooni ajal sellele muidugi ei mõelnud, kuna keskendusin Red Bulli tiimi poolt mulle antud ülesannete täitmisele. Alles pärast jõudis kohale, et sõitsin ju koos kõigi nende Hamiltonide-Alonsodega, kellele lapsest saati olen alt üles vaadanud. Võimas kogemus!»

Postimees Sport karikavõistluste eelõhtul vaatas omale ajale kardispordis tagasi ka kunagine tippkardisõitja, hetkel GT-autodel võistlev ning äsja Le Mansi 24-tunni sõidul osalemisest teatanud Martin Rump.

«Täna on uhke mõelda, et olen olnud ja olen jätkuvalt osa Eesti kardispordist. Kui palju see aeg mind ikkagi kokkuvõttes inimesena õpetas ning arendas - see kõik on hindamatu,» ütles tänase päevani noortega Eesti kardiradade ääres töötav Rump.

Martin Rump.
Martin Rump. Foto: Facebook @MRumpRacing

Vips lisas omalt poolt: «Eestis sõitmisel on minu karjääris olnud samuti ääretult suur roll. Poleks olnud neid radasid, neid sõitjaid ega neid võistlusi, siis täiesti kindlasti poleks ka mina võidusõidu juurde jõudnud.»

Kui Vipsi F1-debüüt oli Eesti autospordile suur sündmus, siis Rumpi stardib juba järgmisel nädalavahetusel esimese eestlasena Le Mansi 24-tunni sõidul. Rump võistleb hetkel Euroopa Le Mansi sarjas.

Nii Jüri Vips, Martin Rump kui Paul Aron on olnud kardispordis äärmiselt edukad. Pealekasv pole aga sugugi unarusse jäänud, sest Eesti hetke parim kardisportlane Markus Kajak hoiab Euroopa meistrivõistluste punktiarvestuses enne viimast etappi kõrget kolmandat kohta. EM-i finaalvõistlus sõidetakse 16.-19. juunil Cremona kardirajal Itaalias.

Karikasari stardib juba sel laupäeval Aravetel

Postimees Sport karikavõistlused viiakse läbi viies võistlusklassis: Micro, Mini, OK-Junior, OK ja KZ2. Lisaks tulevad igal etapil rajale kõige pisema kardiklassi Cadet võistlejad. Selles klassis aga punktiarvestust ei peeta.

Sari algab avaetapiga Eesti kardisõitjate vaieldamatuks lemmikuks oleval Aravete kardirajal juba sel laupäeval. Võistluspäev algab soojendussõitudega, jätkub ajasõitudega, mille tulemusena pannakse paika kahe järgneva eelsõidu stardijärjekord. Eelsõitude koondtulemusena starditakse seejärel otsustavasse finaali.

Aravete etapile järgnevab juulikuus Käina uue kardiraja avavõistlus, seejärel külastatakse augustis Lange motokeskuse kardirada Tartumaal ning finaalvõistlus peetakse septembris samuti uuel rajal Audrus.

Postimees Sport karikavõistlused kardispordis:

1. etapp Aravete 03.-04. juuni*

2. etapp Käina 08.-09. juuli

3. etapp Lange 05.-06. august

4. etapp Audru 16.-17. september

* va KZ2-klass

Sarja koostööpartneriteks on Postimees, NOBE, Väike Tom, Benefit, Ruu Kivi, Enemat, K.U. Mell, ElBet Rakennus. Sarja toetab lisaks MULL Drinks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles