MMist unistavad vutimehed kohtuvad taas aastatepikkuse luupainajaga

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Ajdin Hrustic (tagumine) tähistamas löödud väravat.
Ajdin Hrustic (tagumine) tähistamas löödud väravat. Foto: KARIM JAAFAR/AFP/Scanpix

Austraalia jalgpallikoondis alistas teisipäeval Aasia valiksarja MMi play-off kohtumises Araabia Ühendemiraadid 2:1, kindlustades nõnda sealse tsooni viienda koha. 

Austraalia läks kohtumist 53. minutil juhtima Jackson Irvine'i tabamusest, kuid juba neli minutit hiljem seadis Caio Canedo tabloole viigi. Lõpuks kerkis kängurumaa kangelaseks Ajdin Hrustic, kes 83. minutil teisegi palli AÜE võrku saatis.

Küll ei garanteerinud see triumf novembris Kataris toimuva MMi piletit, vaid see tuleb Austraalial lunastada nüüd järgmisel esmaspäeval Al Rayyanis toimuvas viimases play-off kohtumises Peruga. 

Tegemist on eelviimase piletiga, mis MMiks välja jagatakse. Viimase finaalturniirile pääseja selgitavad omavahel päev hiljem Costa Rica ja Uus-Meremaa.

Vaadates vastaste taset, sooviksid australlased praegu ilmselt oma naabrite nahas olla ning krigistavad 15 aasta taguse otsuse peale, vähemalt hetkeseisuga, hambaid. Nimelt kuulus Austraalia kuni 2006. aastani Okeaania vutitsooni, kuid kuna sealt ühtegi otsepääset MMile välja ei jagata, kolisid nad juriidiliselt üle Aasiasse.   

Vahemikus 1966–2006 ehk oma Okeaania perioodi jooksul kvalifitseerus Austraalia MMile vaid kaks korda: 1974. aastal, mil play-off'is alistati Lõuna-Korea ning 2006. aastal, mil seljatati Uruguay.

Sõltuvalt MMile on okeaanlaste viimase tõkke play-off vastast küll paiguti muudetud, kuid otsustavas kohtumises on neil tulnud nii mitmelgi puhul vastamisi minna just Lõuna-Ameerika valiksarja (CONMEBOL) viienda meeskonnaga, kelleks näiteks 2002. aastal oli lausa kahekordne maailmameister Argentina. Nüüd seisab see CONMEBOLi väljakutse kängurumaa meestel uuesti ees.

Olgu lõpetuseks veel öeldud, et Aasia tsooni kuuludes pole austraallased MMilt veel eemale jäänud. 2010. ja 2014. teeniti otsepilet, eelmisel MMil alistati viimases tsoonidevahelises play-off'is 3:1 Honduras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles