Kahevõistluse valitseja saatis ROKi skandaalse otsuse kartuses olümpiaajalugu kordama

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Jarl Magnud Riiber.
Jarl Magnud Riiber. Foto: Roni Rekomaa via www.imago-images.de

Kuuldavasti võib Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) juba järgmisel nädalal eemaldada kahevõistluse olümpiaprogrammist. Ala viimaste aastate valitsejale Jarl Magnus Riiberile see jutt ei meeldi.

Et ROK üldse sellist võimalust kaalub, sai avalikuks tänu USA endisele kahevõistlejale ja praegusele suusaliidu juhatuse liikmele Billy Demongile. Uudisteagentuurile AP antud intervjuus rääkis ta, et ROKi laual on praegu kaks võimalust: kas lisada olümpiaprogrammi naiste kahevõistlus või eemaldada olümpiaprogrammist meeste kahevõistlus. Nimelt on kahevõistlus praegu ainukene ala, kus võistlevad vaid mehed. See aga ei ole ROKi hinnangul võrdõiguslik.

Kahevõistlus on olümpiaprogrammis olnud alates esimestest, 1924. aasta Chamonix talimängudest. «See oleks sama nagu eemaldada suveolümpialt kergejõustik,» põrutas Riiber NRK-le.

Kuuldavasti ei taha ROK olümpiamängudel osalevate sportlaste arvu suurendada. 2024. aasta mängudel teeb olümpiadebüüdi aga uus spordiala suusamägironimine. Kui lisada juurde veel naiskahevõistlejad, kasvaks olümpial osalevate sportlaste arv veelgi.

Riiberil on sellele probleemile pakkuda lahendus. «See on täiesti aus, kui poisid annavad 20 – 30 kohta naistele. Tundub, et nad on 2900 sportlase piirarvuga väga ranged. Vähim, mida saame neile vastutulekuks teha, on tüdrukutele omalt poolt ruumi teha,» ütles Riiber.

Norralase sõnul tuleks ROKil siiski natukene olümpiaajalugu korrata, sest kahevõistluse eemaldamine kõlab absurdsena. «Kui aus olla, siis nad võiksid vaadata, kuidas olümpia algas. Mis on taliolümpia? See algas kuue alaga, millest üks oli kahevõistlus. Oleme ajalooliselt olnud olümpial algusest peale ja peaksime olema ka lõpuni,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles